Foto: SVT, TT

Gängkriminell om matchfixning: ”Fick erbjudanden varje vecka om att betta på läggmatcher”

Uppdaterad
Publicerad

Den unge mannen har levt som gängkriminell en stor del av sitt liv.Och tjänat tiotals miljoner på riggade matcher.- I allsvenskan kan spelarna få sexsiffrigt för en läggmatch, säger han till SVT Nyheter.

Vi har kontakt via Skype från den plats där den unge gängkriminelle mannen befinner sig för tillfället.

Han har levt i gängmiljön under många år och är dömd för flera brott. Mot löfte om anonymitet går han med på att ge en inblick i hur fotbollsmatcher manipuleras av kriminella.

– Man kontaktar allt från tre till sju spelare. Det är alltid någon i det här kriminella nätverket som känner någon som är med i laget, eller som har någon stark anknytning till just det laget. Man träffas, känner lite på pulsen. Man lägger fram förslaget.

Nästintill omöjligt att åka fast

Vid en uppgörelse kan spelaren få hälften av betalningen före och resterande när avtalet fullföljts. Det finns i dag så många sätt att spela på som gör det svårupptäckt för oinitierade. Där finns lockelsen för spelarna. Att det är nästintill omöjligt att åka fast, menar flera i den kriminella miljön som vi pratar med.

– Jag brukade få erbjudanden varje vecka om att betta på läggmatcher. Jag har investerat mycket pengar på sådana saker.

Vilka människor har gett dig det tipset?

– Det är andra kriminella, högt uppsatta i sina nätverk.

Vilka nätverk pratar vi om då och var i Sverige?

-  Jag kommer inte peka ut några nätverk, men högt uppsatta killar.

Tvättar drog- och vapenpengar

Hur går det till när du får reda på riggade matcher i förväg?

-   Jag har levt i den här miljön under många år och jag känner många av de här människorna som håller på med matchfixning. De vet att jag har mycket pengar och att jag är redo att investera och de vet att de tjänar pengar på de pengarna, och då får jag de tipsen. 

Hur mycket måste du betala i avkastning till de här kriminella personerna?

-  Jag betalar inte mer än 15-20 procent. 

Det är genom andelar av vinsten som de kriminella kan både tvätta och omsätta pengar från drog- och vapenhandel. Genom att ge tips till andra i den kriminella miljön skapas ett system där alla inblandade får dela på kakan, berättar flera källor.

– Det är där de riktigt stora pengarna finns, berättar en annan person i den kriminella miljön med insyn i matchfixning som själv erbjudits av kända gängkriminella att spela på ”säkra fotbollsmatcher”.

Multipla spelkonton

Tillbaka till den gängkriminelle som vi pratar med över Skype.

Pengarna han satsar på spel kommer från brottslighet. Han visar själv upp egna filmer där han håller i buntar med 500-eurosedlar. Det är pengar som han tvättar och omsätter genom manipulerade matcher i Allsvenskan, Superettan och ligor i Grekland och Holland.

Han berättar att han brukar spela på ett visst antal mål i en match eller en halvlek, när han i förväg vet att spelarna är köpta. Pengarna satsas via olika spelkonton, från olika spelsajter. För att försvåra upptäckt har han byggt upp ett spelmönster under flera år med höga insatser.

– Jag öppnar tio olika konton i tio olika namn på tio olika personer som jag känner. Och sakta, sakta har jag pumpat in pengar på de kontona. Sakta, sakta har jag omsatt en hel del på de kontona. Till slut har jag en väldigt hög gräns där jag kan spela väldigt hårt. Det här satte jag i gång för fem-sex år sen. I dag kan jag spela väldigt hårt på de matcher jag vill utan att de kan ifrågasätta mig.

35 miljoner kronor per match

Han skickar ett utdrag som han har kvar från ett av sina spelkonton med säte på Malta. Saldot visar på 1,34 miljoner. Bolaget har hög sekretess och lämnar inte ut uppgifter om vem som står på kontot, uppger mannen.

Trots att han själv enligt egen utsago tjänat uppemot 35 miljoner på riggade matcher, medger han att det är tråkigt att idrotten påverkas. 

– Det är nånting som ska egentligen ska vara en frizon från kriminalitet, politik och allt vad det är. Men det sker. Det sker dagligen.

Hur ska man stoppa det här?

Han ler brett.

– Man kanske får börja betala fotbollsspelarna högre löner.

Har du tips om matchfixning? Kontakta reportern på diamant.salihu@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.