Foto: TT

Uppgifter till SVT: Sex allsvenska spelare inblandade i matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

Försöket att påverka resultatet i torsdagens planerade allsvenska match mellan IFK Göteborg och AIK var inte en isolerad händelse i svensk elitfotboll. SVT:s Uppdrag granskning har uppgifter om att sex andra allsvenska fotbollsspelare på ett eller annat sätt har varit involverade i matchfixning. Polisen bekräftar att problembilden är stor.

SVT:s reporter Magnus Svenungsson granskar matchfixning för reportage i Uppdrag Granskning och har uppgifter om att försöken till matchfixning på allsvensk nivå är mer omfattande än vad som varit känt.

Matchfixare söker upp allsvenska spelare, enligt SVT:s uppgifter.

– Ett exempel är en allsvensk spelare som kommer hem efter en fotbollsträning och på trappan sitter en matchfixare och väntar på honom. Det är den verklighet de lever i, säger Magnus Svenningsson i SVT:s Aktuellt.

LÄS MER: Göteborg-AIK ställs in efter matchfixningsförsök

Totalt 43 spelare misstänkta

Enligt SVT:s uppgifter är det sex allsvenska spelare som på något sätt varit involverade i matchfixning.

– Vi har också tagit del av UEFA:s lista där det är 43 svenska elitfotbollsspelare, främst från Superettan, som är misstänkta för matchfixning.

Har några spelare gått med på att medverka i matchfixning?

– Jag vet att spelare i allsvenskan har regelbunden kontakt med matchfixare. De umgås med dem och de lever i den världen. Sedan är det oerhört svårt att därifrån gå till att bevisa att det faktiskt är matchfixning. Det är det som är det stora problemet. 

LÄS MER: Så går matchfixning till

Lockar med stora pengar

Matchfixarna är grovt kriminella, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare som arbetar mot kriminalitet inom idrotten.

– Det är aktörer som tidigare har sysslat med annan organiserad brottslighet som tar kontakt med fotbollsspelare. De är välkända av oss sedan många år. De är uppväxta i en gängmiljö. De riktar in sig på branscher där det finns mycket pengar. Det kan vara värdetransporter, det kan vara ppm-fonder och det kan vara fotboll. 

Hur närmar de sig fotbollsspelarna?

– De lockar med att vara världens bästa kompisar. De lockar med stora pengar och de lockar med exklusiva klockor och utlandsresor.

– Vi ser en stor problembild som har växt sakta men säkert, säger Fredrik Gårdare.

LÄS MER: Polisen: Fotbollen ett smörgåsbord för kriminella

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.