Svenska spel menar att man har ett stort ansvar för att förhindra matchfixning. Foto: TT

Så vill spelbolagen stoppa matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

För att stoppa matchfixning ska alla Svenska spels kunder få styrka sin identitet med bank-id när de spelar online och via en id-terminal när de spelar hos ett ombud.
– Vi spelbolag har ett jättestort ansvar för att sätta stopp för matchfixning, säger Janne Svensson på Svenska spel.

Polisen har kartlagt flera yrkeskriminella nyckelpersoner från gängmiljön som organiserar matchfixning. I en intervju med SVT Nyheter berättar en person hur han tjänat tiotals miljoner kronor på riggade matcher. Han använder flera olika spelkonton i olika namn.

– Det är inte förvånande att matchfixningen är kopplad till annan typ av brottslighet. Det har man sett internationellt. Vi spelbolag har ett jättestort ansvar för att sätta stopp för det här, säger Janne Svensson, som arbetar med strategisk tillsyn på Svenska spel.

Så arbetar spelbolaget

För att stärka identifieringsarbetet ska alla Svenska spels kunder online registrera sig via bank-id och alla ombud ska få nya id-terminaler som läser av kundens id-handling på plats. 2.400 ombud har redan fått nya terminaler, men nästa år ska alla ombud ha det.

– Det gör att vi kan spåra spel och sedan vi började med säker identifiering kan vi inte se att kriminella väljer att spela hos oss, säger Janne Svensson. 

Välkomnar ny lagstiftning

Betsson menar också att man har ett stort ansvar för att stoppa kriminaliteten inom sportvärlden.

– Det handlar om förtroende och vi gör allt vi kan för att stoppa matchfixning. Vi analyserar spelmönster och rapporterar till polis, säger Robin Olenius, presstalesperson på Betsson.

En ny lag som innebär att matchfixning ska kunna ge två års fängelse är på gång. Något som de båda spelbolagen välkomnar.

– Det är väldigt viktigt att våra lagstiftare förstår hur allvarligt det är med matchfixning och att det också kan vara kopplat till andra brott, säger Janne Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer