Foto: SVT

Tidigare AIK-stjärna åtalas för grovt mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

En före detta AIK-spelare åtalas för grovt mutbrott. Den i dag 36-årige mannen ska tillsammans med en annan person ha erbjudit AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos en stor summa pengar inför det allsvenska mötet mellan IFK Göteborg och AIK 2017, skriver Dagens Nyheter.

Händelsen fick stor uppmärksamhet våren 2017. Målvakten Kenny Stamatopoulos berättade för AIK:s klubbledning inför matchen att han blivit erbjuden pengar av de två personerna.

Kort därefter togs beslutet att stoppa mötet med Göteborg.

Fjärde åtalet om matchfixning

Under tisdagen lämnade kammaråklagare Johan Lindmark vid Riksenheten mot korruption in åtalet till Stockholms Tingsrätt, skriver DN. Det är det fjärde matchfixningsfallet som Lindmark drivit till åtal.

– Gemensamt för alla fallen är att det har funnits personer som berättat vad de har blivit utsatta för och det är helt centralt om man ska kunna driva sådana här fall till domstol. Skillnaden den här gången är att det rör sig om den allra högsta divisionen, säger Lindmark, som tog över förundersökningen efter sommaren.

Skedde på en restaurang

Enligt åtalet skedde det misstänkta mutbrottet på en restaurang i Stockholm. Förutom Stamatopoulos och den tidigare AIK-spelaren ska också en 37-årig man från Skåne funnits med vid mötet. Även 37-åringen är tidigare elitfotbollsspelare med förflutet i flera sydsvenska klubbar samt spel utomlands.

Nekar till brott

Båda de misstänkta männen nekar till brott. Den tidigare AIK-spelarens försvarsadvokat Johan Åkermark säger att mötet med Stamatopoulos inte hade med mutbrott att göra.

– Min klient förnekar brott. Han har inte gett några pengar eller haft kännedom om någon muta. Han och målvakten var ju kompisar och brukade träffas och fika. Det finns en naturlig förklaring till den här händelsen som vi kommer ta i domstolen. Till att börja med finns det ingen som påstår att min klient skulle ha nämnt några pengar eller så. Det är väl egentligen det jag kan säga i nuläget, säger han till SVT.

Straffet för grovt mutbrott är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

SVT Sport söker kammaråklagare Johan Lindmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.