Sju män dömdes för delaktighet i dödsskjutningen på Vår krog och bar, som slutade med två döda och åtta skadade. Foto: TT/Polisen

Detta har hänt: Dödsskjutningen på Vår krog och bar

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Två personer sköts till döds och åtta skadades i vad som beskrivits som en massaker på Vår krog och bar i Biskopsgården i Göteborg.

 • Strax före kl 22.30 den 18 mars 2015 rusar två maskerade personer, den ene iklädd polisväst, in på restaurangen Vår krog och bar vid Vårväderstorget i Biskopsgården i Göteborg. Båda är beväpnade med automatvapen. I restaurangen befinner sig 26 personer.
   
 • En 25-årig man avrättas inne på krogen och åtta andra skadas. Utanför krogen skjuts en 20-årig man till döds. Båda männen dödas av samma gärningsman: mannen med polisvästen.

LÄS MER: Dömd för dödsskjutningen – Jonis Adan berättar för första gången

 • Bara ett dygn efter skjutningen grips tre män med en väska innehållande tre automatvapen och en pistol. De två automatkarbinerna av modell AK-47 visar sig ha använts vid attacken. Under samma vår grips ytterligare personer, misstänkta för delaktighet i dådet.
   
 • I april 2016 åtalas fem personer för mord och försök till mord, och ytterligare tre personer för medhjälp till brotten. Fem av de åtalade döms av Göteborgs tingsrätt den 8 augusti 2016 för morden, två av de åtalade får livstids fängelse.

LÄS MER: Rapport varnade för ny generation grovt kriminella – följdes inte upp

 • Hovrätten för Västra Sverige ändrar senare domen och dömer sju av de åtalade för medhjälp till mord. En av de åtalade frias helt. Vem som egentligen höll i vapnen blir aldrig klarlagt.
   
 • Morden är en del i gängkriget mellan kriminella nätverk från Norra och Södra Biskopsgården. Efter attacken har ytterligare åtta personer, varav två barn, mördats i spåren av konflikterna i Biskopsgården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmorden i Göteborg

Mer i ämnet