• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tyska tågföretaget Deutsche Bahns högkvarter i Berlin. Foto: Deutsche Bahn AG/Volker Emersleben

Ny utredning om straffarbete

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag gransknings reportage om hur Ikea använde politiska fångar i Östtyskland fortsätter att få konsekvenser i Tyskland. Nu skall tyska järnvägen, Deutsche Bahn, låta utreda hur politiska fångar användes under den östtyska tiden.

I våra sommarsändningar berättade vi att Ikea efter vårt reportage 2012 gav en miljon kronor till en organisation för före detta östtyska politiska fångar och människorättsaktivister så att de kunde genomföra ett forskningsprojekt om fångarbetet i DDR. Forskningsrapporten presenterades i juni. Järnvägsbolagets beslut att starta en utredning är en reaktion på den rapporten. I fångorganisationens tidning ”Taggtråd” förklarar en representant för järnvägsbolaget att de kommer att låta oberoende historiker genomföra granskningen.

– Detta är ett obekant kapitel som det åligger oss att genomlysa och dokumentera, säger Deutsche Bahns ordförande Rüdiger Grube.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.