Diktaturstaten Saudiarabien betalar Göteborgs nya moské

Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Bygget pågår för fullt på Hisingen i Göteborg. Den 25 maj står den nya moskén färdig till 100 procent finansierad av diktaturen Saudiarabien.

Hisingsbon Susan Saberi tycker att svenska muslimer mycket tydligare borde ta avstånd från de auktoritära regimernas kvinnoförtryck och därmed också tacka nej till deras pengar.
– Man ska alltid ifrågasätta sådana avsikter, varför vill de komma hit och bygga en moské?

Hon är själv uppvuxen i Iran – ett prästvälde likt det som styr i Saudiarabien. Enligt henne är det många som drar sig för att öppet ifrågasätta den saudiska finansieringen.
– Man vill inte säga emot och tänker att: ”om jag säger emot kanske jag står bredvid Sverigedemokraterna”. Och det vill man inte. Men man kan vara emot Sverigedomokraterna, och det ska man vara, och samtidigt emot politisk islam som vill begränsa mänskliga rättigheter. De vill begränsa yttrandefrihet. Till och med här i Sverige.
67 miljoner kronor kostar den pampiga moskén som just nu tar form mellan trafiklederna och den gamla ättestupan som avslutar Keillers park. Och det är alltså den Saudiarabiska staten som betalar. Inte enda svensk skattekrona bidrar till notan. Det enda som krävdes för att sätta igång med bygget var att den svenska staten accepterade pengarna från saudierna.

Det är ingen slump att det är just Saudiarabien som står bakom mångmiljongåvan. Saudiska affärsmän och myndigheter har finansierat många moskéer och andra islamiska projekt runtom i världen.

En person som har hjälpt till att förmedla saudiarabiska pengagåvor till muslimer i Norden är örebroaren Hussein Aldaoudi som jobbar för Al-Risalahstiftelsen, också chef för den religiösa friskolan Al-Salam i Örebro.

Han ser inga problem med att ett annat land betalar för en religiös byggnad i Sverige.
– Det är välgörenhetsarbete. Det är inte mission. Mission betyder att jag kommer för att göra andra som är ickemuslimer till muslimer. Det här handlar om att muslimerna ska ha en plats för att dyrka, säger han.

Saudiarabien är en diktatur med en fundamentalistisk hållning till islam. Wahhabismen, som statsreligionen kallas, tillåter inga nytolkningar av koranen. Kvinnor har inte rösträtt, får inte köra bil, är förbjudna att umgås med män utanför familjen och deras vittnesmål väger hälften så tungt som en mans. Homosexualitet är förbjudet och den som överger religionen kan straffas med döden.

De ansvariga för moskén på Hisingen avböjer att vara med i Uppdrag granskning. Men de har tidigare sagt att saudierna inte har ställt några religiösa motkrav.
– Det är helt villkorslöst, de har inte ställt något krav alls utan moskén ska styras av svenska lagar, sade Bachar Ghanoum från Sveriges muslimska stiftelse till Västnytt.

Grundaren av Islamic center i Malmö, Bejzat Becirov, berättar en annan historia om när saudier ville ge honom nästan sex miljoner dollar i gåva:
– De skulle sköta det helt och hållet. Jag skulle bara stå som en figur. Jag blev mycket arg och ledsen, det var inga villkor som var något för oss.

Även moskén på Medborgarplatsen i Stockholm fick erbjudanden från rika saudier. Men när finansiärerna krävde majoritet i styrelsen och rätten att tillsätta Imam så sa församlingen – precis som den i Malmö – nej tack.

Uppdrag granskning har gång på gång tagit kontakt med Saudiarabiens ambassad i Stockholm för att få kommentarer och ställa frågor, men har inte fått några svar.

Reportage: Nadja Yllner, Kristina Hedberg och Ali Fegan
Text: Djeiran Amini

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer