Drogkarteller riktar in sig på Europa – så kommer knarket från Latinamerika till Sverige

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den globala knarkhandeln omsätter tusentals miljarder varje år. Allt mer kokain beslagtas vid Sveriges gränser, men kokainets väg in i Sverige har förändrats. Smugglare vänder sig nu direkt till svenska hamnar – och Sverige knyts därmed allt tätare till de stora aktörerna i den globala droghandeln, enligt polisen.

– Vi vet att det finns representanter för de mexikanska kartellerna i Sverige, säger narkotikapolisen Lennart Karlsson.

Uppdrag granskning träffar en knarkhandlare åt den ökända Sinaloakartellen. Han exporterar droger för miljontals kronor varje år till europeiska länder.

– Det enda som kan stoppa oss är fängelset eller döden. Vi kommer alltid att söka vägar framåt. Det vi fokuserar på nu är att leverera till våra kunder i olika delar av världen, som Europa. Vi vill ha fler kunder som köper mer produkter, säger han.

I skuggan av El Chapo

Knarkhandlaren berättar att kartellen har personer på plats i Sverige.

Vad vet du om länderna i Europa?

– Jag vet att det finns bra köpare där. Att det är där pengarna finns, mer än i USA.

Sinaloakartellen på plats

Lennart Karlsson är ordförande för Svenska narkotikapolisföreningen och en av landets mest rutinerade narkotikapoliser.

Han bekräftar att stora internationella aktörer nu också är verksamma på svensk mark och att kartellerna har representanter på plats i Sverige.

– Framförallt Sinaloakartellen har satsat mycket på godstrafik och framförallt på Europa och norra Skandinavien kan man säga.

Fartyg direkt från Colombia

Men även kokainets väg in i Sverige har förändrats med åren, vittnar polisen och tullen om.

I mars 2020 grips tre personer på bar gärning när de hämtar drygt 60 kilo kokain ur lasten på ett fartyg som anlänt i Uddevalla hamn från Colombia dagen innan.

Bara några månader tidigare har 25 kilo kokain hittats i samma hamn, i lasten på ett annat fartyg – även det från Colombia.

– Fartyg som kommer direkt från Colombia till Sverige har jag inte stött på tidigare, säger en insatsledare på Tullverket som Uppdrag granskning pratat med.

Lennart Karlsson säger att det är en stor skillnad från hur det såg ut för 10–15 år sedan.

– Förut har det mest gått via Spanien eller Holland, men nu ser man att det kommer betydligt fler direkttransporter till Sverige med fraktfartyg, containers och annat, säger Lennart Karlsson.

”Efterfrågan i de europeiska länderna”

Fartygen som anlände till Uddevalla med kokain i lasten hade båda seglat från hamnen i Barranquilla i Colombia. Där beskriver José Reyes, chef för narkotikapolisen, att jakten på narkotika är som ”att leta efter en nål i en höstack”.

– Bara här i Barranquilla har vi under de senaste tio veckorna beslagtagit 1200 kilo kokain. Ett stort framsteg och ett hårt slag mot de kriminella nätverken, säger han till Uppdrag granskning.

Varför fortsätter knarkhandeln om ni gör allt större beslag?

– Eftersom det finns efterfrågan i de europeiska länderna. Utan efterfrågan skulle det självklart ta slut.

Uppdrag gransknings team har följt i den illegala droghandelns spår från nattlivet i Stockholms innerstad, via langare och mexikanska karteller – hela vägen tillbaka till colombianska kokaodlare.

Se hela serien: ”I skuggan av el Chapo”

Fakta: Den europeiska droghandelns pris

Enligt Europol värderas den europeiska drogmarknaden till minst 300 miljarder kronor om året.

I Catatumbo, Colombia, där kokainet produceras kostar ett gram rent kokain omkring 8 kronor.

Hos de mexikanska mellanhänderna stiger värdet till ungefär 100 kr per gram innan det skeppas till USA och Europa.

På gatan i Sverige kostar sedan ett gram utspätt kokain ofta över tusen kronor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

I skuggan av El Chapo

Mer i ämnet