Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när SVT:s team tvingas fly platsen: ”Det kommer beväpnade män” Foto: SVT

Möt kvinnorna som gräver efter saknade familjemedlemmar

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De kallas för Las Rastreadoras – de som söker. När knarkkriget i Mexiko skördar tiotusentals människoliv varje år lämnas anhöriga kvar utan någon att sörja. Möt kvinnorna som gräver efter kroppar i marken, i jakten efter svar på vad som hänt deras försvunna familjemedlemmar.

Metallpinnen tränger igenom jorden. En av kvinnorna drar upp den ur marken och för pinnen mot ansiktet.

– Vi använder den för att känna lukten av lik. Om det finns kroppsdelar så luktar det ruttet. Vi är många mammor här som letar efter våra barn, säger hon.

Två gånger i veckan åker gruppen ut för att söka. De får anonyma tips via telefonsamtal om var anhörigas kroppar kan vara nedgrävda.

– Jag letar efter min son Miguel Angel Sánchez Pérez, 26 år. Jag hörde att han satt i sin bil när ett gäng kom och förde bort honom. Som mamma är det jättetungt, men det som håller oss uppe är hoppet att hitta dem, säger Soledad Peréz.

85 000 har försvunnit

Över 85 000 mexikaner har försvunnit under knarkkriget. Bara under 2020 mördades 35 000 personer i Mexiko, åtta av tio mord var kopplade till narkotikauppgörelser.

Den mexikanska journalisten Javier Valdez var först med att rapportera om en grupp kvinnor som gräver efter sina försvunna familjemedlemmar. Det var han som, i en av sina artiklar, gav gruppen namnet Las Rastreadoras.

I maj 2017 mördades han själv på öppen gata.

– Jag sade alltid att han var mitt samvete, eller är, eftersom för mig lever Javier Valdez fortfarande. Javier var en Rastreador, säger gruppens ledare Mirna Medina.

Letandet förenat med livsfara

Jakten på svar kan vara förenat med livsfara i ett samhälle som kontrolleras av den organiserade brottsligheten. Ofta hamnar kvinnorna i riskabla situationer eftersom kartellerna håller koll på platserna där de begravt sina offer. 

När Uppdrag gransknings team är med Las Rastroeadoras letar ute i öknen hör de plötsligt motorljud från ett fordon som är på väg till deras plats.

– Det kommer beväpnade män. Göm kameran när bilen kommer, får de höra från gruppens chaufför. 

Tillsammans lyckas de ta sig oskadda från platsen. 

”Många kvar att identifiera”

Varje kvinna i Las Rastreadoras bär på sin egen plågsamma historia om någon nära som försvunnit. En partner, ett syskon eller ett barn. 7000 personer beräknas vara försvunna bara i delstaten Sinaola.

Mirna Medina berättar att gruppen från början bestod av åtta kvinnor, men att de nu är över 300 i flera kommuner.

– Vi har hittat 208 kroppar och överlämnat kvarlevor till 150 familjer. Men det är många kvar att identifiera.

Se hela serien ”I skuggan av El Chapo” på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

I skuggan av El Chapo

Mer i ämnet