Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
“Flygplatsen i Mexiko är köpt” – hör knarkhandlaren berätta hur kartellen skickar metamfetaminet till Sverige. Foto: SVT/Polisen

Drogen kartellerna satsar på att skicka till Sverige – mer lönsam än kokain

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De mexikanska kartellerna har börjat med en mer lönsam produkt än kokain – och marknaden finns i Europa. I Sverige gör polisen rekordbeslag och vet att kartellerna har representanter på plats. Det handlar om den syntetiska drogen metamfetamin.
– Allt tyder på att det är producerat i mexikanska superlabb, säger narkotikapolisen Lennart Karlsson.

Syntetiska droger. Ofta billigare att framställa, lättare att frakta – och med större vinstmarginal än traditionella droger. De senaste åren har de blivit allt viktigare för mexikanska drogkarteller.

I Mexiko träffar Uppdrag gransknings team en knarkhandlare kopplad till den ökända Sinaloakartellen. Han exporterar droger för miljontals kronor varje år till europeiska länder och säger att det finns mer pengar att hämta i Europa än i USA.

– Jag jobbar med metamfetaminet; kristall eller isen som man säger här. Sverige, Belgien, Holland och Frankrike betalar 45 000 dollar per kilo kristall. I USA betalar de 4 000.

Rekordbeslag på 15 kilo

Lennart Karlsson är en av Sveriges mest rutinerade narkotikapoliser och ordförande för Svenska narkotikapolisföreningen. Han säger att det kristalliserade metamfetaminet som kommer in i Sverige nu är i stora mängder.

– Det är kilopartier av mycket hög kvalitet, säger han.

Sammanlagt under 2020 beslagtog polisen över 21 kg metamfetamin i Sverige – den största mängden sedan 2012. I december 2020 gjordes dessutom ett rekordbeslag på 15 kilo metamfetamin i södra Stockholm.

Det är inte klarlagt var det kom ifrån, men Europa har blivit en allt viktigare destination för droger som produceras i Latinamerika.

– Det man ska veta om kristalliserat metamfetamin i dagsläget är att det på gatan är dubbelt så dyrt som kokain. Det är en marknadspotential som jag är helt övertygad om att de mexikanska kartellerna har sett och förstår att här finns stora pengar att tjäna, säger polisen Lennart Karlsson.

”Vi har folk i Europa”

Den mexikanska knarkhandlaren förklarar hur distributionskedjan ser ut för metamfetaminet som produceras av Sinaloakartellen. 

– Vi skickar produkterna till Mexico City. Därifrån går det till USA och sedan vidare till europeiska länder. Flygplatsen i Mexico City är köpt. Vi har en kontaktperson där som ser till att de preparerade väskorna kommer ombord på flygplanen, säger han.

Han beskriver hur resväskorna har dubbla bottnar och är täckta så att det inte släpps ut någon lukt eller syns i röntgen.

– Vi har folk i Mexiko och i USA. Vi har folk i Europa som tar emot varorna och levererar till kunderna.

Så ni har en person på plats i Sverige?

– Så är det, vi är som ett lag.

Se hela serien: ”I skuggan av el Chapo”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

I skuggan av El Chapo

Mer i ämnet