Bilden är från polisens beslag som skedde i en söderort strax utanför innerstan. Foto: Polisen

Svenskt rekordbeslag av metamfetamin i södra Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har beslagtagit 15 kilo av den mycket beroendeframkallande drogen metamfetamin, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Rekordbeslaget upptäcktes i en bil i södra Stockholm i mitten av december.

– Metamfetamin är väldigt ovanligt i större mängder i Sverige. Den största mängden som jag känner till sedan tidigare som polisen har tagit är två kilo, säger Christer Nilsson, chef för utredningsenheten vid polisens nationella operativa avdelning (Noa), till radion.

Fem personer sitter häktade och det kan bli fler gripanden, enligt Christer Nilsson.

Metamfetamin är mycket starkare än vanligt amfetamin och i bland annat USA har drogen spridit sig och fört med sig en våg av svårt missbruk. Det svenska rekordbeslaget är därför mycket oroande, enligt polisen.

– Det är med stor oro man kan se om det här fått fäste i Sverige, det är en farlig drog, säger Christer Nilsson till Ekot.

Vid tillslaget fann polisen även kokain och över 30 000 tabletter ecstasy. Beslaget kopplas till ett annat beslag av kokain som gjorde i november 2020. Kokainet man då tog var värt 400 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.