Tullverkets narkotikabeslag är fler än någonsin. Hör Stefan Granath på Tullverket berätta mer i videon ovan. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rekordår för tullen i Stockholm – fler beslag än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Tullen i Stockholms län har aldrig gjort så många narkotikabeslag som under 2019. Under förra året beslagtogs bland annat heroin till ett gatuvärde som beräknats överstiga 26 miljoner kronor.

Tullverkets utökade budgetanslag har gett resultat. Aldrig tidigare har så mycket narkotika stoppats i Stockholms län. Det handlar framför allt om narkotiska läkemedel som upptäcks i postflödet. Men fortfarande är det enbart mellan 5-10 procent av narkotikan som smugglas in som tas i beslag, enligt Tullverket.

– Det är ju gigantiska volymer i post- och containerflödet. Vi skulle behöva betydligt mer resurser för att kunna gå igenom allt, säger Stefan Granath, biträdande chef för gränsskyddsverksamheten i Stockholmsregionen.

Kroppssmuggling av heroin ökar

Under 2018 gjordes ett flertal kokainbeslag i postflödet och i förra årets statistik noteras istället en ökning av så kallad kroppssmuggling. Då sväljer kuriren kapslar med narkotiska preparat för att smuggla in i landet. Där gällde majoriteten av beslagen heroin.

– Det som sticker ut i statistiken från föregående år är den så kallade kroppssmugglingen. Det är den svåraste typen av smuggling att upptäcka för en tjänsteman, säger Stefan Granath.

Stefan Granath, chef för gränsskyddsverksamheten i Stockholmsregionen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer