Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Av 2,8 miljoner beslagtagna tabletter var cirka 1 miljon tramadoltabletter. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Miljontals narkotikaklassade piller beslagtogs av Tullverket förra året

Uppdaterad
Publicerad

Förra året gjorde Tullverket fler narkotikabeslag är någonsin. Totalt genomfördes närmare 7 500 beslag runt om i landet, vilket är en ökning med 33 procent från 2018. Majoriteten av beslagen har gjorts i postflödet.

Tullverkets utökade budgetanslag har gett resultat. Aldrig tidigare har så mycket narkotika stoppats från att smugglas in i landet. Det handlar framför allt om narkotiska läkemedel som upptäcks i postflödet.

– Vi beslagtog 2,8 miljoner narkotikaklassade piller förra året, säger Lars Kristoffersson, Tullverket. Foto: SVT

– Vi beslagtog 2,8 miljoner narkotikaklassade piller förra året, av det var ungefär en miljon Tramadol. Det var framför allt från folk som beställt hem preparaten från internet och vi gör då beslagen i post- och kurirflödet, säger Lars Kristoffersson, chef för brottsbekämpningen på Tullverket.

Tullverket: ”Oroande utveckling”

Även om beslagen har ökat så tycks den svenska narkotikamarknaden inte mattas av, enligt Tullverket. De bedömer att man endast stoppar mellan 5-10 procent av det totala narkotikainflödet.

– Statistiken visar att vårt arbete ger resultat. Samtidigt är det en oroande utveckling avseende inflödet, säger Lars Kristoffersson.

Under förra året inledde Tullverket totalt 10 577 förundersökningar och 217 personer lagfördes för grov brottslighet som resulterade i 668 utdömda fängelseår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer