Dyra krognotor på kommuntopparnas arbetsresa

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Staffanstorps kommuntoppar reser varje år till Cannes för att besöka en fastighetsmässa och arbeta. Men resultatet för kommunen är magert, och efter sig lämnar de dyra krognotor och butikskvitton över alkoholinköp. Kommungranskarna har följt i deras fotspår.

Till den stora fastighetsmässan MIPIM i Cannes reser varje år flera hundra svenska politiker och tjänstemän från olika kommuner. En kommun som de senaste åren har skickat en stor delegation, trots sin relativa litenhet, är Staffanstorp. I mars i år reste sju personer, varav de flesta deltagit även tidigare år.

Christian Sonesson är  moderat kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. Han ser ett stort värde i att kommunen finns på plats i Cannes med många deltagare.

Spritnotor i Staffanstorp

– MIPIM är väldigt bra för det är en fastighetsmässa där väldigt många finns representerade. Det är ett ställe att mötas på och skapa kontakter, men också framtida investeringar i kommunen, säger han.

Under de tre år som kommunen deltagit på mässan finns dock inte ett enda konkret bevis på att det gett Staffanstorps invånare något i utbyte. Christian Sonesson tar ett exempel på investering som ska ha kommit till stånd tack vare mässan, företaget Hemsö som ska bygga och driva en förskola. Men vid kontroll visar det sig att företaget hade de planerna redan tidigare.

Fastighetsmässan pågår i fyra dagar, men de flesta av Staffanstorps kommunrepresentanter var i våras borta i åtta.

– Då har vi kombinerat det med styrelsekonferens också. Den hade vi behövt ha även om vi varit på hemmaplan, säger Christian Sonesson.

Enligt honom sparar kommunen på det sättet också pengar på flygbiljetterna.

– Vi åker lördag till lördag eftersom flygbiljetterna är billigare på lördagar än mitt i veckan, säger han.

Man hyr ett hus som ägs av Svenska Akademikerförbundet, vilket blir billigare än hotell. Däremot är det en annan post som sticker ut bland de kvitton och fakturor som kommuntopparna lämnat in: alkoholinköpen.

I Staffanstorps kommun använder man ett system som kallas Resa på räkning. Istället för att få ut traktamente från arbetsgivaren lämnar kommuntopparna in kvitton på de kostnader som man haft för mat och dryck. Det är helt enligt reglerna, men också förknippat med ett krav från Skatteverket att det ska finnas ett tydligt program som visar att man arbetat cirka sex timmar varje dag som man är borta.

När Uppdrag granskning går igenom de kvitton som kommuntopparna begärt ersättning för framkommer ett mönster med mycket öl, vin och sprit. Ett kvitto från ett inköp i en livsmedelsbutik visar till exempel att de bland annat har handlat två flaskor vodka, fyra sexpack öl, likör och vin. Och ett restaurangbesök som gick på 3777 kronor för sex personer innefattade bland annat champagne, vin, glass med vodka och kaffe med avec. Därefter fortsatte sällskapet till en annan krog där man beställde fyra öl och två gin och tonic.

Notan från ett annat krogbesök gick på 2777 kronor, men bara en tredjedel av det gick till mat. Resten omfattade öl, vin, gin och tonic, vodka, grappa och cocktails.

En av de oppositionspolitiker som reser  med varje år är socialdemokraten Torbjörn Lövendahl. Han brukar dock av personliga skäl komma lite senare och åka hem lite tidigare. I år kom han på den tredje dagen.

Tillsammans med två andra av Mipimresenärerna förordade han förra året att kommunfullmäktige skulle säga nej till ett förslag om alkoholfri representation, vilket fullmäktige också gjorde.

– Man gör väl den bedömningen att det är upp till sunt förnuft att hantera det. Enligt min uppfattning är det skånska traditioner och seder som ska gälla, det är inte svårare än så, säger Torbjörn Lövendahl.

Den dokumentation som Uppdrag granskning fått från Staffanstorps kommun över kommunrepresentanternas program för Cannesveckan visar att de inte kommer i närheten av de sex timmars arbete per dag som enligt reglerna krävs för att mat- och dryckinköpen ska vara skattesubventionerade. Veckan bestod enligt programmet av tre dagars mässbesök, övrig tid är antingen inte redovisad eller så har man haft styrelsekonferens för kommunens fastighetsbolag. Men det är enligt redovisningen endast åtta och en halv timmes konferens allt som allt under hela veckan.

Christian Sonesson menar att de ändå kan ha kommit upp i de sex timmars arbete per dag som krävs.

– Ja, det kan nog vara vad vi har diskuterat. Jag vågar inte säga det, det kan säkert ha varit mer någon dag och mindre någon dag. I den här miljön där man umgås med sina ledamöter i styrelsen är det klart att man diskuterar väldigt mycket arbete hela tiden, säger han.

Enligt de räkningar och fakturor som Uppdrag granskning fått från Staffanstorps kommun har resorna till Cannes de senaste tre åren kostat skattebetalarna mer än 400 000 kronor, och då ingår inte lön i den summan. Och det finns alltså inte ett enda konkret bevis på att resorna har gagnat kommuninvånarna.

Reporter: Sophia Djiobaridis

Text: Magnus Sandelin

Så gjorde vi uträkningen

I de fall kommunens ekonomikontor eller resenärerna själva angett en kurs har vi använt samma kurs. I de fall de angivit beloppet i svenska kronor har vi använt samma belopp. I de fall man endast angivit ett belopp i euro har vi använt Riksbankens fastställda kurs för den vecka det berör samt avrundat till två decimaler enligt gällande avrundningsregler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spritnotor i Staffanstorp

Mer i ämnet