Foto: TT

Svensk flygforskningskod kan hamna i Kina

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag gransknings avslöjande att Sveriges nationella kod för att beräkna aerodynamik – programvaran Edge – kan hamna i händerna på den kinesiska försvarsindustrin riskerar att väcka starka reaktioner i USA.

– Det kan få betydande återverkningar på relationen mellan USA och Sverige, säger den amerikanske kinaexperten Roger Cliff.

Edge är en slags digital vindtunnel. Programmet är finansierat av Försvarsmakten men framtaget på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, i syfte att användas i utvecklingen av svenskt stridsflyg som JAS 39 Gripen, och luftburna vapen som missiler och robotar.

UG – Kina-affären

Historien om Edge och Kinaaffären handlar till stora delar om FOI:s försök att på snåriga vägar samarbeta med det kinesiska forskningsinstitutet Chinese Aeronautical Establishment, CAE. FOI vill – men får inte – låta CAE vara med att utveckla och finansiera programmet. Bakgrunden är det vapenembargo som råder mot Kina sedan massakern på Himmelska fridens torg 1989. Sveriges officiella hållning är sedan dess att inte sälja krigsmateriel – eller på något sätt samarbeta kring militär- eller försvarsrelaterad forskning med Kina.

Lösningen blir att FOI ger KTH rätten att vidarelicensiera programmet. I FOI:s egna dokument kan man bland annat läsa:

”Samarbeten med för FOI känsliga länder sker genom KTH.”

När Uppdrag granskning kontaktar KTH får vi förklaringen att det tilltänkta samarbetet med Kina inte alls handlar om försvarsrelaterad forskning, utan om civilt akademiskt samarbete, utbildning och grundläggande forskning.

– Därför ligger det här samarbetet här naturligt på KTH. Kineserna vill ha en kompetenshöjning och ett samarbeta kring de här forskningsfrågorna och metodutveckling. Edge är ett standardprogram, det finns program som man kan ladda ner från nätet om man vill – som är likvärdiga. Det finns kommersiella produkter som man kan köpa som är lika bra, förklarar Gunilla Efraimsson, professor vid KTH och tilltänkt chef för det svensk-kinesiska samarbetet.

Bilden som ges – att Edge används civilt, till exempel inom trafikflyget – stämmer. Men det är långt ifrån hela sanningen.

En genomgång som Uppdrag granskning gjort av FOI:s rapporter och ansökningar om finansiering visar tydligt var FOI:s fokus med Edge ligger. Edge beskrivs som det centrala verktyget för utveckling och analyser av framtida missiler, robotar, drönare och stridsflygplan.

Och bilden av Edge som ett dussinprogram motsägs av internationella experter. FOI:s tyska motsvarighet, DLR, som ansvarar för Tysklands nationella programvara TAU, är tydliga med att de anser att Edge är allt annat än en dussinvara.

– Edge är en mycket konkurrenskraftig programvara, jämförbart med andra statligt finansierade program som TAU (tyska motsvarigheten till Edge), och koderna i Nederländerna och Frankrike. Edge är ett specialistprogram, säger Norbert Kroll, professor på German Aerospace Center (DLR).

Skulle ni kunna licensiera TAU till den kinesiska förvarsindustrin?

– Absolut inte. Vi fick den frågan för två år sedan, från Kina och CAE. Att överföra TAU till Kina är inte ett alternativ – överhuvudtaget, säger Norbert Kroll.

Motparten CAE beskrivs av KTH och FOI som ett stort kinesiskt forskningsinstitut. Men den ansvarige på KTH för förhandlingen med Kina, kan inte svara på om CAE är en civil eller militär organisation.

Är CAE civilt eller militärt?

– Det vet jag inte, säger Kenneth Billqvist, avdelningschef på KTH.

Du vet inte om CAE är civilt eller militärt?

– Nej. Det vet jag inte… Man har ett uppdrag och det är att arbeta med forskning och utveckling inom flygområdet… Om det uppdraget är civilt eller militärt uppdrag det vet jag inte.

Svaren blir betydligt rakare, när vi vänder oss utanför Sverige. Roger Cliff, kinaexpert på den ansedda tankesmedjan Atlantic Council har skrivit ett flertal böcker om det kinesiska flygvapnet. Han beskriver, precis som de övriga internationella experter vi talar med, KTH:s motpart som en viktig del av den kinesiska försvarsindustrin.

– CAE är först och främst en militär organisation. De kan hävda att de är intresserade av Edge av rena forskningsskäl, men faktum är att CAE inte är ett vanligt forskningsinstitut. Det här är en organisation vars huvudsyfte är att utveckla teknologi som ska användas för stridsflyg, säger Roger Cliff till Uppdrag granskning.

Peter Eliasson, forskningsledare på FOI och projektledare för Edge, medger att CAE kan använda den svenska programvaran i militära syften, men att det i så fall skulle strida mot det avtal som KTH tagit fram.

Varför skulle kineserna inte kunna använda Edge för att utveckla stridsflyg?

– Ja alltså det är klart att dom kan använda Egde för att göra det men då strider ju det mot det avtal som KTH har satt upp idag, säger Peter Eliasson.

På vilket sätt då?

– Ja det får enbart användas inom ramen för det forskningssamarbete som ska bedrivas mellan KTH och CAE.

Men du känner dig trygg med att dom inte kommer att använda Edge för militära ändamål?

– Det känner jag mig trygg med.

Men den svenska synen på Kina som avtalspart ifrågasätts av de internationella specialreportrar och militäranalytiker Uppdrag granskning intervjuar. Colin Clark, chefredaktör på Breaking Defense, menar att garantin i avtalet är skrattretande – såvida Sverige inte har personal på plats i Kina som övervakar att avtalet inte bryts.

– Kineserna köper alla produkter med dubbla användningsområden som de kan komma åt. Det ger deras högteknologiska industrier konkurrensfördelar – och kan användas inom det militära. Det är väldigt svårt att veta hur mycket som går fram och tillbaka eftersom kineserna inte är öppna med det, säger Colin Clark.

Den myndighet som kontrollerar svensk vapenexport, ISP, har bedömt att Edge inte ska klassas som krigsmateriel. Men efter att Uppdrag granskning börjat ställa frågor har FOI gett mer information till ISP, om Edge militära funktioner. Det har lett till att ISP gjort en ny bedömning (se separat artikel), där myndigheten slår fast att det finns en risk att Edge kan användas i program för massförstörelsevapen. 

FOIs generaldirektör Jan-Olov Lind vill inte kommentera ISP:s beslut. Han hänvisar till att hela handläggningen av Edge nu ska utredas. När det gäller den kinesiska användningen av programmet hänvisar han till KTH. Lind menar att hela hanteringen varit öppen och att KTH har att följa samma regelverk som FOI. Rektorn på KTH, Peter Gudmunsson, anser å sin sida att han inte behöver ansöka om exporttillstånd, att myndigheten inlett ett samarbete med CAE på helt egna grunder och att man bedömt att KTH följer de riktlinjer som gäller.

Kinaexperten Roger Cliff varnar för de konsekvenser som en export av Edge till Kina kan få. Han menar att Edge inte har en avgörande betydelse för upprustningen av det kinesiska flygvapnet, men att samarbetet är en del av en större strategi från Kina. Och han varnar för vad affären kommer att betyda för de svenska relationerna med USA, där Kina ses som en möjlig framtida militär motståndare.

– Det här kan bli föremål för utfrågningar i kongressen. Det kan få betydande återverkningar på relationen mellan USA och Sverige, tror Roger Cliff.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kina-affären

Mer i ämnet