Efter RF-koppling: två stängs av i Ung Vänster Västmanlands styrelse

Uppdaterad
Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · I morse avslöjade Sveriges Radio Västmanland att en medlem i Ung Vänsters lokala distriktsstyrelse utpekas som medlem i den militanta vänstergruppen Revolutionära Fronten(RF). Nu har den utpekade och ytterligare en uteslutits av Ung Vänsters verkställande utskott.

Dagens händelser innebär att fyra personer har stängts av från Ung Vänster i Västmanlands styrelse på kort tid.

– Vi har fattat beslut om att stänga av en rad medlemmar på grund av att de genom sina handlingar har skadat Ung vänster. Och vi menar att Revolutionära fonten och sådana metoder som de använder sig av är någonting som skadar hela den antirasistiska rörelsen och som står i vägen för vår kamp, sa Ung Vänsters förbundssekreterare Hanna Cederin till Sveriges Radio den 14 juni.

Och idag stängs alltså ytterligare två medlemmar i distriktsstyrelsen av. En man, tidigare dömd för våldsbrott, som av Säpo utpekats som medlem i Revolutionära Fronten och Milian Penahi, Ung Vänsters ordförande i Västmanland, som uttalat sig positivt om RF.

– Vi ställer oss absolut inte kritiska till Revolutionära fronten. Vi menar att den sortens praktik behövs, sa Milian Penahi till Sveriges Radio Västmanland.

Uppdrag granskning sände tidigare i vår reportaget ”Det goda våldet” som tog upp Revolutionära Frontens våldsamma metoder och stödet för gruppen inom Ung Vänster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Det politiska våldet

Mer i ämnet