Elin ville bearbeta sina trauman i behandling – men vårdens ansvariga tillät inte det. Istället använde man så kallad bältesläggning och medicinering. Foto: SVT

Elin nekades traumabehandling efter våldtäkten – nu ber vården om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Elin lider av posttraumatiskt stressyndrom. Men istället för att få den traumabehandling hon ansökt om, har Elin tillbringat flera år inlåst på slutenavdelning – där hon medicinerats och blivit fastspänd i bältessäng.

– Det har gett negativa konsekvenser för henne, säger chefsöverläkare Christoffer Rahm på Psykiatri södra Stockholm, som nu anmält Elins fall till IVO.

Elin kommer till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, efter att ha blivit utsatt för en våldtäkt.

Hon lider av posttraumatiskt stressyndrom. I journalerna, som Uppdrag granskning fått hennes fullmakt att ta del av, blir det tydligt att Elin länge önskat hjälp för sitt trauma.

– Jag har också autism så det är viktigt med lågaffektivt bemötande. Det är något som slutenvården på psykiatrin inte varit bra på, säger hon.

I en anteckning hos vuxenpsykiatrin från 2018 står det att hennes dåvarande läkare ansöker om att Elin ska få traumabehandling. Läkaren hänvisar till ytterligare sexuella övergrepp som Elin berättat att en mentalskötare på BUP utsatt henne för.

“Jag blev väldigt rädd”

Men vuxenpsykiatrin avslår läkarens remiss, trots kännedom om Elins diagnos och hennes berättelse om nya övergrepp. Hon får senare en samtalskontakt, men inte traumabehandling.

I ett remissvar kan Uppdrag granskning läsa att behandlingen avslås med hänvisning till en så kallad ”rutin”, en riktlinje om att psykoterapi framför allt ges till friskare patienter i öppenvården – inte till personer som ligger på avdelning, som Elin.

Istället har vården använt medicinering och bältesläggning som verktyg mot de svåra ångestattacker hon får, då hon försöker skada sig själv.

– Jag lämnas fortfarande, när jag ligger bältad, med män på rummet. Och all tillit till äldre män som jobbar inom vården är ju försvunnen efter det som hände på BUP, säger Elin.

Sommaren 2019 beslutar dessutom avdelningschefen vid psykiatri södra Stockholm, efter ett möte om Elin, att de ska börja polisanmäla våldshandlingar på avdelningen. I Elins fall handlar det om att hon blivit utåtagerande i samband med tvångsåtgärder.

Brevet Elin fick från en avdelningschef vid Psykiatri södra Stockholm. Foto: SVT

– En sjuksköterska kom in med ett kuvert med ett papper i, där avdelningschefen hade skrivit att jag kommer polisanmälas när det skrivs avvikelser på att jag skadar personal, säger Elin. 

Hur reagerade du då?  

– Jag blev väldigt rädd och väldigt ledsen. 

“Vi är inte nöjda med vården som getts” 

Christoffer Rahm är chefsöverläkare på psykiatri södra Stockholm. Han har utrett hur vuxenpsykiatrin hanterat Elin och anmält hennes fall till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt lex Maria. Han bekräftar att Elin blivit felbehandlad, men kan inte kommentera det faktum att en avdelningschef beslutat att börja polisanmäla henne. 

– Det vi lyfter fram i utredningen och som är en av utredningens tyngsta, viktigaste fynd, är ju att det kommer en patient med trauma i bakgrunden som, när vi träffar henne, inte får den bästa möjliga vården för det. Där ligger vårt stora ansvar.  

Det framgår i Elins journaler att hon varit tungt medicinerad med antipsykotiska läkemedel – och fått ett beroende av narkotikaklassad medicin efter sin tid i vården. 

– Vi har skickat en lex Maria, gjort en stor utredning och skickat till vår tillsynsmyndighet, för att vi inte är nöjda med vården som getts. Att det gett negativa konsekvenser för henne är det vi beskriver. 

Ber Elin om ursäkt 

Svante Nyberg är verksamhetschef på Psykiatri södra Stockholm och högst ansvarig för Elins vård. Han säger till Uppdrag granskning att medicinsk bedömning av den enskilda patienten alltid ska ligga till grund för beslut om vilken behandling de ska få. 

– Vi arbetar med svårt sjuka personer, det är svårt att hitta en väg framåt. Det är alltid individuellt vad man behöver göra för att hjälpa en patient. 

Psykiatri södra har nu genom sin chefsöverläkare bett Elin om ursäkt för att hon inte fått rätt vård. I fallet med mentalskötaren pågår nu en polisutredning, den misstänkte mannen tillbakavisar uppgifterna om att han skulle ha utsatt Elin för sexuella övergrepp.

Reportaget “Sveket mot Elin” sänds onsdag 30 oktober. Du kan se det på SVT Play eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.