Kerstin Evelius, regeringen tidigare samordnare för psykisk hälsa: ”Vi måste sluta behandla riskerna i arbetslivet som om det vore 1972”. Foto: SVT/Christoffer Hjalmarsson/TT

Experten om att fler unga blir sjuka av stress: Vi kan vända utvecklingen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Att en person blir sjuk av stress handlar inte om att de har någon genetisk defekt – det är en fråga om hur stor belastning de blir utsatta för. Det säger Kerstin Evelius, regeringens förra samordnare för psykisk hälsa. För att vända utvecklingen där allt fler blir sjuka behöver arbetsgivare och fackförbund agera, menar hon.

Linnea Palmqvist fick ryggskott vid 23 års ålder, återkommande förkylningar och hade svårt att sova. Hon studerade då till arkitekt på högskolan och hennes pojkvän såg hur hon slutade prioritera sin hälsa och bit för bit bröts ner.

I dag ser hon tillbaka på tiden då hon mådde dåligt på grund av stressen och prestationskraven – och menar att det är dags att se på stressjukdom på ett annat sätt.

– Vi måste få samhället att fatta att det inte är individernas fel, när det är så många som insjuknar varje år. Att det blir fler och fler. Vad beror det på?

Aldrig tidigare har så många svenskar varit sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Och den största anledningen till det är stress.

– Ökningen är en effekt av samhällsutlösta problem. Det är egentligen ganska små saker som ska till för att vi ska få bukt med det, säger Kerstin Evelius, regeringens förra samordnare för psykisk hälsa.

Insatser innan människor blir sjuka

Flera experter som Uppdrag granskning talat med menar att samhället inte behöver skapa fler vårdplatser för patienter som är sjuka av stress utan istället behöver rikta insatser där de gör nytta. Innan folk blir sjuka.

– Det finns för få främjande insatser. Hur hjälper vi unga att hantera den stress som finns? Vilka förväntningar har de på sig själva, eller tycker de att andra har på dem? Vi vuxna måste vara närvarande och föra en ständig dialog, säger Kerstin Evelius och fortsätter:

– Sedan har vi också ett yrkesliv som orsakar problem, där du oftast gör entré och karriär i samband med att du får barn.

“Alla kan inte prestera på maxnivå jämt”

I den senaste kraftiga uppgången av stressrelaterad ohälsa finns något som oroar såväl vårdpersonal som forskare. De unga blir allt fler. Och de flesta är kvinnor. Bland kvinnor mellan 25 och 29 år har antalet sjukskrivna på grund av stressdiagnoser ökat med 370 procent sedan 2011.

Den procentuella ökningen är som störst bland de yngre, även om den största gruppen sjukskrivna är kvinnor mellan 45 och 49 år.

– Vi måste sluta behandla riskerna i arbetslivet som om det vore 1972. Det handlar inte om kontorsstolar längre. Vi måste titta på vår organisationskultur och se att människor ska vara hållbara över ett helt arbetsliv. Medarbetare, arbetsgivare och fackförbund måste tänka om. Alla kan inte prestera på maxnivå jämt, och vi måste tillåta det att vara så, säger Kerstin Evelius.

Uppdrag granskning har följt fyra unga kvinnor under några avgörande månader i deras liv – du hittar serien “Sjukt stressad” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.