Experter varnar för allvarliga patientrisker i vårdens miljardsatsning

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Tre miljoner patienters journaler ska in i nya, stora, datasystem som två regioner köpt in i en miljardaffär med ett amerikanskt bolag. Nu varnar läkemedelsexperter i Västra Götaland för allvarliga patientsäkerhetsrisker kopplade till det nya systemet. Framför allt rör det dosering av läkemedel till barn – experterna varnar för att systemet kan orsaka ”stor risk för vårdskada”.

Planen är att Västra Götaland och Skåne ska samordna regionernas respektive vård i stora datasystem – ägda av det amerikanska bolaget Cerner. 

Kontrakten är tillsammans värda nästan sju miljarder kronor och konsultkostnaderna för att anpassa systemen till den svenska vården har hittills kostat runt 600 miljoner kronor i de båda regionerna.

I Västra Götaland har projektet fått namnet ”Framtidens vårdinformationsmiljö”, FVM. 

Men där har ett av systemen – journalsystemet Millennium – mötts av hård kritik. Vårdpersonalens analyser har lett till att all anestesi- och intensivvård i regionen nu vägrar använda det. Detsamma gäller även all röntgen i regionen.

– Vi har gjort en omfattande analys av åtminstone de delarna jag jobbar med. Där har vi kommit fram till att det här systemet har så pass stora brister att vi inte tycker att det är användbart, säger Magnus Snäckestrand, överläkare på intensivvårdsavdelningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

”Stor risk för vårdskada

Den allvarligaste kritiken som förs fram gäller läkemedelshanteringen i systemet.

– Jag ser risker för felaktig läkemedelsdosering och dubbletter i läkemedelsordinationer. Jag skulle helt enkelt vilja få en bättre genomgång och bättre svar på de risker som jag har presenterat. Mitt uppdrag är att se till att det inte uppstår nya patientsäkerhetsrisker, säger Ylva Kastrup, specialistläkare i neurologi på Sahlgrenska.   

I en rapport som Uppdrag granskning tagit del av, skriven av tolv av regionens egna läkemedelsexperter, varnas för allvarliga patientsäkerhetsrisker. De skriver bland annat att systemet kan orsaka ”undermålig läkemedelsordination för barn” samt ”stor risk för vårdskada”.

”Håller på att utveckla grundsystemet”

Ann-Sofi Lodin, regiondirektör i Västra Götaland, säger till Uppdrag granskning att de inte kommer införa ett system som inte är patientsäkert.

– Vi håller på att utveckla grundsystemet nu för att det ska passa till de krav som vi har, både ur ett patient- och invånarperspektiv och ur ett medarbetarperspektiv.

Men era egna läkare säger att det inte går, systemet är för gammalt, för dåligt. Det går inte att få det säkert enligt svenska lagar och krav.

– Den här rapporten är ju en del av vårt arbete och den har legat på bordet sedan den skrevs och ingår just nu i det arbete vi ska göra för att hantera de här sakerna. Det är ju fullständigt självklart att vi inte kan sjösätta det här om inte patientsäkerheten är säkerställd, säger Ragnar Lindblad, programägare FVM, Västra Götalandsregionen.

I Region Skåne har inte lika stark, öppen kritik riktats mot det amerikanska journalsystemet. Fredrik Jonsson, läkare och kliniskt ansvarig för utrullningen av Skånes digitala vårdsystem, har tidigare sagt till SVT att han förstår kollegors oro, men att oron är en del av processen.

Han säger även att de behöver anpassa systemet till svensk lagstiftning och ett svenskt sätt att jobba.

Se ett längre reportage om vårdsatsningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.