Foto: Stina Stjernkvist/TT

Skånes nya journalsystem granskas av Ivo

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har nyligen öppnat ett tillsynsärende för att utreda om Region Skånes hantering av patientuppgifter inom Skånes digitala vårdsystem, SDV, är laglig eller inte.

Det bekräftar Ivo:s registrator för SVT Nyheter Skåne. Tillsynen väntas ske med fokus på lagar om informationssäkerhet och patientdata.

Tillsatte en utredning

Efter SVT:s granskning i höstas av hälso- och sjukvårdsdirektören Pia Lundboms beslut om att överföra skåningarnas patientuppgifter till det amerikanska bolaget Cerners journalsystem Millennium och deras dataservrar i Stockholm, stoppades de planerade överföringarna.

Regionstyrelsen gav då i uppdrag till regiondirektören att tillsätta en utredning av regionens hantering av patientdata i det nya journalsystemet och hälso- och sjukvårdsdirektören meddelade därefter att hennes tidigare beslut inte längre var giltigt.

Riskerar skåningarnas integritet

Faran med att föra över de skånska patientuppgifterna till det USA-ägda bolaget Cerners dataservrar är att patientdatan riskerar hamna i orätta händer om amerikanska myndigheter skulle begära ut den enligt lagen Cloud Act, menar experter som SVT har talat med.

SVT Nyheter Skåne har sökt Pia Lundbom för en kommentar. Region Skåne meddelar på mejl att deras allmänna hållning är att de välkomnar Ivo:s granskningar vad det än gäller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SDV

Mer i ämnet