Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, vill att Cerner ska slå larm om amerikanska myndigheter begär ut information ur skånska patienters journaler. Foto: Johan Nilsson/TT

Skånska patientuppgifter riskerar hamna hos myndigheter i USA

Uppdaterad
Publicerad

Känsliga patientuppgifter riskerar att lämnas ut till amerikanska myndigheter när Region Skåne inom kort börjar föra över patientdata till det nya amerikanska journalsystemet som regionen köpt in. Nyligen beslutade hälso- och sjukvårdsdirektören att delar av skåningarnas känsliga patientuppgifter ska skickas till Cerners serverhall i Stockholm. Beslutet har föregåtts av månader av interna diskussioner.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundboms beslut innebär att skåningarnas patientuppgifter hamnar hos Cerner, det amerikanskägda bolag som Region Skåne köpt sitt nya journalsystem av.

En del av patientuppgifterna kommer inom kort att migreras, det vill säga skickas, till Cerners datahall i Stockholm. Detta för att systemet ska kunna testas i ett skarpt läge innan samtliga patientuppgifter förs över längre fram.

En omstridd fråga

Men inför beslutet om migrering behövde den känsliga frågan om vem som får tillgång till skåningarnas patientjournaler lösas. Det är en fråga som i många månader diskuterats på möten inom SDV-projektet.

SDV eller Skånes Digitala Vårdsystem innebär att ett stort antal datasystem inom den skånska vården ska bli ett. Starten är försenad ett år och först nästa höst ska journalsystemet börja införas.

Stort ansvar vilar på Cerner

I Pia Lundboms beslut står det att: ”Cerner AB Sverige ansvarar för att informera Region Skåne om amerikanska myndigheter begär ut personuppgifter.”

Den 16 november beslutade Skånes hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom att delar av skåningarnas patientuppgifter ska börja överföras till det nya amerikanska journalsystemet. Foto: SVT

Enligt källor till SVT har jurister och dataskyddsexperter inom regionen länge befarat att om den skånska patientdatan exporteras till Cerner, kan den bli tillgänglig för amerikanska myndigheter genom den amerikanska lagen Cloud Act .

Lagen ger amerikanska myndigheter rätt att begära ut data från amerikanska bolag oavsett var datan befinner sig i världen.

I ett intyg från Cerner till regiondirektör Alf Jönsson som bifogats till beslutet, bedyrar Cerner att deras helägda svenska dotterbolag inte kommer lämna ut Region Skånes personuppgifter om det kommer en begäran från amerikanska myndigheter enligt Cloud Act.

Här intygar Cerner till regiondirektör Alf Jönsson att de inte kommer lämna ut några skånska patientuppgifter om amerikanska myndigheter skulle begära det. Foto: SVT

Riskanalyser har visat rött

Under flera månader har de ansvariga för Skånes Digitala Vårdsystem, SDV, försökt hitta lösningar på hur man kan komma runt riskerna och följa de olika lagar som ska skydda medborgarnas integritet.

I interna riskanalyser som gjorts har regionens egna experter bedömt att ett röjande av de skånska patientuppgifterna kan få ”mycket allvarliga eller katastrofala” konsekvenser.

Riskanalys undanhålls

Till Pia Lundboms beslutsunderlag finns dock ingen bifogad riskanalys men enligt uppgifter till SVT ska det finnas riskanalyser som visar på allvarliga risker. Pia Lundbom bekräftar också för SVT att hon sett en sådan riskanalys och hänvisar vidare till regionens IT-avdelning.

När SVT bett om att få ta del av riskanalyserna av regionens dataskydd Kajsa Thelin svarar hon att: ”För att få ut komplett underlag till beslutet ber jag dig vända dig till IT-förvaltningen”.

Men när vi skickar frågan vidare till Region Skånes IT-direktör Jan Svensson svarar han: ”Uppriktigt, vet jag inte vad det är för dokument du söker” och hänvisar SVT vidare till regionens ”funktionsbrevlåda”.

Fler beslut att vänta

När migreringen av de skånska patientjournalerna kommer att ske och exakt vilka patientuppgifter som då kommer att överföras, är fortfarande oklart.

Pia Lundboms beslut omfattar första fasen av migreringen. Ytterligare beslut väntas komma framöver då så småningom samtliga 1,4 miljoner skåningars patientuppgifter ska föras över till Cerner.

SVT har sökt Cerner för en kommentar.

Hör hälso- och sjukvårdsdirektören i klippet resonera om riskerna för att amerikanska myndigheter får tillgång till de skånska patientuppgifterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.