Mattias Olsson (S), andre vice ordförande för primärvårdsnämnden, vill att Region Skåne tillsätter en oberoende granskning av överföringen av skåningarnas patientuppgifter till det amerikanska bolaget Cerner. Foto: Jens Ohlsson

S kräver oberoende granskning av överföringen av patientuppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning av regionens beslut om att börja föra över skånska patientuppgifter till det amerikanska bolaget Cerner, föreslår nu Socialdemokraterna i Region Skåne att en oberoende granskning av ärendet ska tillsättas.

Socialdemokraterna i Region Skåne vill att regionstyrelsen ger regiondirektören i uppdrag att inleda en oberoende granskning av överföringen av patientuppgifter till Cerner. Syftet med utredningen är att ta reda på om överföringen innebär brott mot svensk eller europeisk rätt eller inte.

– Vi har haft en intern diskussion ett tag om de här frågorna som ni tar upp i er granskning. All den data som ska föras över måste ju hanteras någonstans. Cerners lösning är att erbjuda en serverhall i Sverige. Men det har hänt mycket inom lagstiftningen inom det här området bara det senaste året. Enligt en dom i EU från i somras är USA inte att betrakta som ett land som kan erbjuda fullgott skydd av personuppgifter, säger Mattias Olsson (S), andre vice ordförande för primärvårdsnämnden, till SVT Nyheter Skåne på onsdagen.

Kan behöva se över avtalet

Socialdemokraterna vill även att regionen utreder huruvida serverhallar i Cerners regi anses bryta mot svensk lag eller inte samt överväga att driva datahallarna i egen regi.

– När nu frågan kom upp igen i er granskning, ansåg vi att det är lika bra att utreda det här ordentligt så att vi är säkra på att vi gör rätt. Det kan handla om att man behöver förhandla om avtalet. Det är viktigt att regionen får fram en oberoende rättsutredning av det här som görs utanför vår organisation, säger andre vice ordförande för primärvårdsnämnden, Mattias Olsson (S).

Bygga egna serverhallar

– Vi bör överväga att Region Skåne bygger egna serverhallar. Skånska patienters uppgifter ska inte riskera att hamna i fel händer. Det får absolut inte hända och vi måste ha ett system som säkerställer det, säger Henrik Fritzon, gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne.

Carl Johan Sonesson (M), ordförande i regionstyrelsen, avvaktar med att kommentera förslaget från Socialdemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skånes digitala vårdsystem, SDV

Mer i ämnet