Anställda på Robertson Winery protesterar utanför entrén till fabriken. Foto: Jørn Stjerneklar

Facket hotar att utvidga strejken på Robertson Winery

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De sydafrikanska vinarbetarnas fackförbund hotar med att utvidga strejken om inte Robertson Winery går med på deras krav.

På torsdagen höll CSAAWU, facket som organiserar vinarbetarna, ett möte medlemsmöte i en kyrka i Robertson. Ledarna var där för att få mandat inför fredagen då förhandlingarna med Robertson Winery ska återupptas. Men de pratade också om vad som händer om förhandlingarna inte leder framåt. Då kan ytterligare 39 personer komma att tas ut i strejk på tisdag i nästa vecka. Samtliga är anställda på det kooperativ av vingårdsägare som förser Robertson Winery med en stor del av deras vin. 

”En viktig grupp”

– Det låter kanske inte som att det är så många personer men det är en mycket strategisk och viktig grupp, säger Karel Swart som är en av ledarna för CSAAWU när Uppdrag granskning når honom i en paus i mötet.  

Om strejken utvidgas och facket fortfarande inte får igenom sina krav kan strejken utvidgas till att gälla även alla de som är anställda på farmerna. Anledningen till att facket skruvar upp tonläget är att de vill ha ett avtal innan  den 28 oktober. Då ska en nationell arbetsdomstol avgöra om strejken är laglig eller inte. Domstolen kommer då också att pröva en begäran från Robertson Winery om att få Karel Swart och hans kollega Trevor Christian arresterade. 

Pressen stor på vinproducenten

Samtidigt är pressen på Robertson Winery stor. Enligt Dick Forslund, som är en svensk ekonom och forskare som jobbar för en sydafrikansk organisation som stödjer vinarbetarnas kamp, sitter de just nu i ett möte med andra arbetsgivare i regionen för att hitta ett sätt att hantera situationen.  

– För dem är det viktigt att få till ett avtal innan 25 oktober eftersom en utökning av strejken innebär stora problem för dem, säger han till Uppdrag granskning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Bittra druvor

Mer i ämnet