Foto: SVT

Vingårdar har tvingats till förbättringar

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Flera vingårdar har efter Uppdrag gransknings reportage tvingats genomföra förbättringar för sina anställda. Bland annat har barnpassningen flyttats från lokalerna där bekämpningsmedel förvaras.

I reportaget ”Bittra druvor” som sändes i oktober avslöjade den danske journalisten Tom Heinemann hur flera stora gårdar helt struntade i att följa både den sydafrikanska lagen och Systembolagets etiska kod för arbetsvillkor för sina anställda.

Dokumentären orsakade stor uppmärksamhet – inte minst i sydafrikanska medier. Vinföretagen och Systembolaget menade att filmen var ensidig men sa samtidigt att arbetet med oberoende inspektioner skulle intensifieras.

UG – Bittra druvor

Oanmälda inspektioner

Men de sydafrikanska myndigheterna hann före. Kort efter att filmen hade sänts åkte arbetsmarknadsdepartementets lokala och nationella representanter ut på oanmälda inspektioner på några av de farmer som var med i filmen.

Alla de fem besökta farmerna tvingades vidta åtgärder, i vissa fall så snart som inom två veckor.

En av de besökta farmerna var Leeuwenkuil Family Vineyards, som är en Systembolagets största leverantörer. Mer än 30 vingårdar producerar druvor till Leeuwenkuil. Tre av deras gårdar, varav en var med i filmen, fick besök av inspektörerna. De fann flera brister som hade pågått under flera år.

Förbättringar redan genomförda

Både Leewenkuils skandinaviska importör och den lokala fackföreningen bekräftar att många förbättringar redan har genomförts.

Men två frågor återstår att lösa. En av dem är det faktum att arbetarna under tre år har betalt hyra för bostäder som inte lever upp till lagens krav. Dessutom har stora avdrag gjorts för levnadsomkostnader som varje månad synts på arbetarnas lönespecifikationer. Myndigheterna har bestämt att dessa pengar ska betalas tillbaka till arbetarna, men så har alltså ännu inte skett.

Systembolaget har själva under hösten gjort 11 egna inspektioner på gårdar som tillhör Leeuwenkuil men har inte velat kommentera vad de kommit fram till. Så här skriver Ida Ingerö, biträdande presschef på Systembolaget i ett mail:

” …åtgärdsplanerna efter dessa revisioner…  …är en del av affärsrelationen mellan oss och våra leverantörer, de svenska importföretagen. Vi lämnar därför inte ut åtgärdsplanerna till tredje part.”

”Avgörande seger efter sex års kamp”

Biträdande generalsekreteraren i CSAAWU som är vinarbetarnas fackförbund, Karel Swart, välkomnar många av förbättringarna som genomförts och kallar dem för en ”avgörande seger efter sex års kamp”. Men fortfarande menar han att livet för många av arbetarna på Leeuwenkuil är jämförbart med livet för en slav.  

– Ägaren Willie Dreyer är fortfarande väldigt otrevlig och förolämpar dem, säger Karel Swart till Uppdrag granskning.

Willie Dreyer förnekar alla anklagelser och i en skriftlig kommentar slår han fast att ”…falska anklagelser och negativ kommunikation via media kan ha en skadlig effekt på våra affärer.”

Han skriver att han därför inte kommer att tveka att vidta lagliga åtgärder om det skulle behövas.

Åtgärder som Leeuwenkuil tvingats genomföra:

* Riva de hus som på grund av rasrisk inte gick att bo i.

* Börja följa lagen vad gäller sjukersättning. Arbetarna fick inte betalt trots att de hade skriftliga sjukintyg.

* Ta bort oskyddade elledningar som var en fara för arbetarna och deras barn.

* Lokalerna där små barn passades när föräldrarna jobbade var samma som där kemiska bekämpningsmedel förvaras. Verksamheten måste nu flyttas.

* Stoppa försäljningen på en av de gårdsbutiker där arbetarna handlar. De tog överpriser vilket ledde till att arbetarna fick alldeles för stora avdrag på grund av sina levnadsomkostnader.

* Hälso- och säkerhetsutrustning ska delas ut till arbetarna.

* Kvaliteten på dricksvattnet måste omedelbart förbättras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Bittra druvor

Mer i ämnet