Mickaela Larsson har diabetes sedan många år, och en morgon lyckas hon inte få ner sitt blodsocker. Foto: SVT

Falska sjuksköterskan lämnade sjuka Mickaela

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Mannen jobbade som sjuksköterska utan legitimation i närmare tio år, eftersom arbetsgivaren inte kontrollerat hans bakgrund med Socialstyrelsen. Under en uttryckning begår han misstaget som till slut avslöjar honom.

En decembermorgon i Sollefteå 2014 får en ambulans ett larm om en ung kvinna med diabetes som är svårt medtagen. Sjuksköterskan som åker dit har arbetat vid ambulansen i närmare tio år. Men han är ingen legitimerad sjuksköterska – och den här morgonen gör han ett misstag som senare kommer att avslöja honom.

När ambulanspersonalen kom in kom även min mamma så det blev fullt med människor i min lilla tvåa. Så frågar han hur jag mår och vad problemet är och jag sa det att jag har högt blodsocker och jag har inte fått ner det.

UG – Legitimerad

Mickaela Larsson har diabetes sedan många år och trots extra insulin har hon inte lyckats fått ner sitt blodsocker.

Han gick och pratade med sin kollega och när han kom tillbaka sa han att jag inte behövde åka ambulans, utan att jag kunde ta mig in till sjukhuset själv.

Hamnade på intensiven

När Mickaela Larsson kom in till akuten tog de in henne till ett rum där de tog prover för att se hur surt blodet var. Därefter blev hon inlagd på intensiven.

Vad sa de om ditt tillstånd?

– De sa det att jag hade tur som hade hållit mig vid medvetande så länge, det är olika från person till person, men det kan vända på en femöring att man är medveten och klar och sen svimmar man och så vaknar man inte igen.

Hon anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Jag ville bara att de skulle skärpa sina rutiner och kanske ge sina ambulanssköterskor lite bättre information om diabetes, så att de vet att det är ett allvarligt tillstånd.

IVO riktar så småningom kritik mot ambulanssjuksköterskan för hans agerande. Han får sluta – men inte på grund av den här händelsen. Det framkommer också i IVO:s utredning att han saknar legitimation. När han anställdes för tio år sedan var det ingen som kontrollerade att han verkligen var legitimerad sjuksköterska. Efter att en ny chef, som tillträdde härom året, begärde att få se hans legitimation insåg han att sanningen höll på att komma ikapp honom.

”Fick mer eller mindre panik”

– Chefen som vi fick, hon började begära in legitimation av alla. Då fick väl jag mer eller mindre panik och insåg väl att nej men nu håller det på att gå åt helvete. Jag skulle inte kunna släppa bomben att jag inte var färdig.

Mannen beslöt sig för att tillverka en egen legitimation – och kunde fortsätta jobba.

Hade du funderat någon gång under de här åren att du skulle kunnat bli upptäckt?

– Jo, det tänkte man ju nästan på varje dag.

Hur gjorde du när de bad er att komma in med examensbevis och legitimation, hur gick du tillväga för att förfalska dem?

– Ja, det fanns på nätet, det var väl sista utvägen jag hade. Ja, jag tänkte jag googlar så får jag se och då dök det upp.

Inga svar på hur det kunde pågå så längre

Trots att det nu gått drygt ett halvår sedan han avslöjades har de ansvariga fortfarande inte rett ut hur han kunde jobba i så många år utan att ha legitimation. Anders Lundin är nuvarande länsverksamhetschef vid ambulansen i Västernorrland.

– Jag kan inte svara just i det här fallet hur det var på ambulansen då för jag var inte chef för den verksamheten under den tiden.

Vad har ni gjort för analys över att han har kunnat jobba här i tio år utan att vara färdig sjuksköterska?

– Ja det är också en fråga jag inte kan svara på, hur han har kunnat jobba så länge utan. Det som har hänt är ju att han inte har någon legitimation och att vi har tagit tag i det från att vi fått reda på det.

Ambulanssjuksköterskan hade läst stora delar av sjuksköterskeutbildningen, men missat avgörande kurser under sista terminen. Tentan i läkemedelshantering skrev han om fyra gånger utan att klara den. Ändå anställdes han utan att arbetsgivaren gjorde den enkla kontrollen – ett telefonsamtal till Socialstyrelsens register.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Legitimerad

Mer i ämnet