• Viktigt meddelande:

    En brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun orsakar kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga ventilationen. Läs mer

Tatjana Sterneberg och Carl-Wolfgang Holzapfel var bägge politiska fångar och har länge arbetat för de förföljdas rättigheter. Foto: SVT

Fd fångar i DDR väntar ännu på svar från Ikea

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Tatjana Sterneberg och Carl-Wolfgang Holzapfel var bägge politiska fångar och har länge arbetat för de förföljdas rättigheter. De väntar fortfarande på ett svar från Ikea om företagets ansvar för det som skedde i DDR.

– Den vinst firmorna gjorde genom de politiska fångarnas arbete är ju avsevärd. Det vore ett tecken att vilja göra rätt för sig, en signal till de tidigare politiska fångarna om man ville ge ett bidrag eller en gottgörelse till dem att erkänna dem och att på så vis ta ansvar för sin historia, säger Tatjana Sterneberg.

Är det inte bra när man är fånge att trots allt arbeta för att få tiden att gå?

– Det kan låta så, men det håller inte. Visst är det naturligt att arbeta om man betänker att jag satt nio månader i isolering. Och då var jag glad att jag kunde arbeta. Det är en sida av saken. Den andra sidan är när företag – och detta träffar tyvärr också Ikea – när de utnyttjar den tvångssituation som dessa politiskt förföljda befinner sig i och därmed tror sig kunna producera billigt och göra goda affärer. Det är oseriöst, säger Carl-Wolfgang Holzapfel.

”Ligger i Ikeas intresse att detta blir utrett”

I ett brev till Ikea har Sternberg och Holzapfel begärt att Ikea skall gå till botten med vad som hänt och göra upp med det förflutna.

Och i oktober förra året svarade Ikeas Tysklandschef:

– Ikea fördömer skarpt användning av politiska fångar i produktionen.

Han skriver också att:

– Givetvis ligger det i Ikeas intresse att detta blir fullständigt utrett.

Men sen har det varit tyst.

Frågan inte ny för Ikea

Och när Tatjana Sterneberg och Carl-Wolfgang Holzapfel nu får se de dokument Uppdrag granskning tagit fram anser de att Ikea inte skulle behöva så mycket betänketid. Dokumenten från Stasiarkivet visar att frågan om hur politiska fångar utnyttjades inte är ny för Ikea.

– Vi väntar oss inte att Ikea säger: vi betalar för alla dem som arbetade för oss, vi betalar en viss pension.  Däremot väntar vi oss att Ikea sätter ett tydligt exempel, till exempel inom ramen för en stiftelse där de säger att vi erkänner de då begångna felen. Och att de med sitt goda namn säger att vi är beredda att gottgöra dessa av DDR förföljda så att de skall kunna få någon sorts ersättning till exempel för hälsoproblem eller svårigheter på arbetsmarknaden, säger Carl-Wolfgang Holzapfel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer