• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett industrihotell på Gärdesvägen i Stenungsunds kommun, Västra Götalands län, med kraftig rök som påverkar boende i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
“Det är naturligtvis inte acceptabelt”, säger LRF:s ordförande Palle Borgström. Spela klippet för att höra förtroendevalda inom LRF som på olika sätt brutit mot djurskyddslagen. Foto: SVT

Flera förtroendevalda bönder inom LRF har djurförbud

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning kan avslöja att 70 förtroendevalda inom Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har brutit mot djurskyddslagen. En del har dömts för djurplågeri och flera av dem har dessutom fått djurförbud.

För ett drygt halvår sedan kunde Uppdrag granskning berätta att en handfull förtroendevalda inom LRF fått förelägganden enligt djurskyddslagen från länsstyrelsen eller dömts i tingsrätten.  

Ordförande Palle Borgström gick då ut och sade att den som är förtroendevald inom LRF ska föregå med gott exempel.

– Vi kommer nu att inleda ett arbete med en värdegrund och ha en intern diskussion om hur vi säkerställer att de som är förtroendevalda och företräder Sveriges bönder också är ett föredöme vad det gäller god djuromsorg.

Nu kan Uppdrag granskning avslöja att totalt 70 förtroendevalda inom LRF har brutit mot djurskyddslagen. Det visar sig när Uppdrag granskning går igenom förelägganden från länsstyrelser och domar om till exempel djurplågeri, och jämför med listan över förtroendevalda på LRF:s hemsida.

17 har fått djurförbud

Av de 70 förtroendevalda har 17 dessutom fått djurförbud eftersom de vanvårdat sina djur så grovt att de förbjudits av länsstyrelsen att äga och sköta djur. Tre av dessa har därutöver dömts för att de trots djurförbudet ändå skaffat eller haft djur.

– Det är naturligtvis inte acceptabelt, säger Palle Borgström efter att ha fått ta del av granskningen.

Han säger att LRF har 138 000 medlemmar runtom i Sverige och att förtroendevalda väljs underifrån. Han säger också att Sverige har en god djuromsorg och att det finns en stark norm om att man ska ta hand om sina djur varje dag, året om.

– De som inte klarar det, det är faktiskt en stor skam, vilket gör att man har svårt att erkänna det. Man pratar kanske inte om det, även om man är dömd, för vänner och grannar och andra. 

Palle Borgström säger att det gör det svårt för grannar att se eller ana att det är på väg utför hos en granne

– Så att jag tror att det är en del av förklaringen, säger han.

”Då lever man inte upp till det förtroendet”

Bland de 70 förtroendevalda är 15 av dem valda till ordförande eller vice ordförande i styrelser i olika lokalgrupper. En del har dessutom fått speciella ansvarsområden, så som konsumentansvarig i styrelsen för en kommungrupp, skolkontakt och djuromsorgsansvarig. 

Palle Borgström säger att LRF har 12 000 förtroendevalda runtom i Sverige och att de 70 som brutit mot djurskyddslagen utgör en halv procent av alla förtroendevalda.

Var går gränsen för när det börjar bli ett problem för dig?  

– Jag tycker att är man dömd för allvarliga brott mot djurskyddslagen då lever man inte upp till det förtroendet. Det finns en del av de här fallen där man inte är dömd men man har fått föreläggande från länsstyrelsen. Då tycker jag att innan man fattar ett sådant beslut behöver man skaffa sig en större bild av djurhållningen på gården än bara det här enskilda fallet.

Uppdrag granskning har gått igenom förelägganden för länsstyrelserna, som sträcker sig cirka tre år tillbaka i tiden. Därutöver domar från ytterligare några år bakåt. Djurförbud gäller tills vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer