Granskning: Sex av LRF:s förtroendevalda bröt mot djurskyddslagen förra året

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

210 gårdar med kött- och mjölkproduktion bröt mot djurskyddslagen och fick förelägganden av länsstyrelserna förra året, visar Uppdrag gransknings kartläggning. Sex av djurägarna visar sig dessutom vara förtroendevalda inom LRF, Lantbrukarnas riksförbund.

I Sverige finns cirka 15 000 gårdar med nötkreatur. Av dessa blev mindre än 10 procent kontrollerade av länsstyrelserna 2019. Totalt har Uppdrag granskning hittat 210 gårdar runt om i landet som under förra året fick ett eller flera förelägganden för att ha brutit mot djurskyddslagstiftningen. Flera av dessa var med hot om vite.

Uppdrag granskning kan nu också avslöja att sex av de djurägare som brutit mot djurskyddslagen förra året och fått föreläggande av länsstyrelserna samtidigt är förtroendevalda inom LRF – både i regionstyrelse och på kommungruppsnivå.

 “Ska föregå med gott exempel”

Dessutom visar det sig att en av de förtroendevalda har dömts för djurplågeri och en har nyligen blivit åtalsanmäld misstänkt för djurplågeri.

”Förtroendevalda inom LRF ska föregå med gott exempel. Vi tar till oss de uppgifter ni presenterat och ska diskutera eventuella åtgärder”, skriver Palle Borgström, ordförande för LRF i ett mejl till Uppdrag granskning.

Magra och sjuka djur

I många av de totalt 210 fallen handlar det om samma problem som fanns på den gård i Hälsingland som avslöjades av Uppdrag granskning i januari. Smutsiga djur med gödselpansar, magra djur med underhull och sjuka djur. Missförhållanden som både länsstyrelsens kontrollanter och veterinärer klassar som ett lidande för djuren.

LRF har tidigare kommenterat avslöjandet om Arlagården med att det var ett enskilt fall. När de får ta del av kartläggningen och de 210 fallen Uppdrag granskning hittat menar LRF fortfarande att dessa är “en marginell företeelse”.

– Utifrån alla de gårdar som finns är det ändå inte den generella bilden. Allt det du räknar upp är sådant som inte ska förekomma och det behövs förbättring.

Uppdrag gransknings reportage ”Arlagården – fortsättningen” finns på SVT Play onsdag 13 maj, klockan 12. Det sänds samma dag i SVT1 klockan 20.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arlagården

Mer i ämnet