Domen i det uppmärksammade fallet på Arlagården i Hälsingland kom idag – landbrukaren frikänns från djurplågeri. Foto: SVT

Arlabonden frikänns från åtal om djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagseftermiddagen meddelades domen i det uppmärksammade fallet gällande den så kallade Arlagården i Hälsingland.

Tingsrättsförhandlingarna ägde rum för tre veckor sedan, då åklagaren menade att lantbrukaren skall dömas till ansvar för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.

Hudiksvalls tingsrätt meddelade vid 14-tiden under onsdagen att personen frikänns från åtalet gällande djurplågeri.

Bristande förundersökning

Tingsrätten motiverar sitt domslut med att åklagaren har presenterat en bristande förundersökning och skriver bland annat:
”Ett krav man kan ställa på den utredning som åklagaren presenterar inför rätten är att alla nödvändiga utredningsåtgärder har vidtagits, så att utredningen får en sådan robusthet att den för domstolen duger för en slutsats i saken utan rimligt tvivel. Brister i detta avseende skall inte drabba den tilltalade utan får bäras av åklagaren.”

”Antaganden om brott”

Rätten anser bland annat att den veterinärmedicinska utredning som gjort är undermålig , bland annat saknas inspektion av respektive djur och dokumentation av det. Det gör att rätten inte anser den tillräckligt robust för en slutsats utan rimligt tvivel.

”Inte heller föreligger annan utredning, som påvisar annat än antagande om några brott”, skriver rätten.
”Det föreligger sålunda inte betryggande utredning utvisande att brott skett enligt åtalet.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arlagården

Mer i ämnet