Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Domstolsförhandlingarna om Arlagården har avslutats. Foto: SVT

Domstolsförhandlingarna om Arlagården avslutade

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna om fallet med den så kallade Arlagården avslutades på onsdagen i Hudiksvalls tingsrätt. I rättssalen hävdade åklagare Birgitta Fernlund i sin slutplädering att den ansvarige mannen borde dömas till böter eller, om rätten ansåg det, villkorlig dom. Lantbrukaren nekar till brott.

– Den åtalade har gjort sig skyldig till djurplågeri. Djuren har varit utsatta för lidande och inte fått tillräckligt med foder, sa åklagare Birgitta Fernlund.  

Åklagaren anser sig ha bevisat detta genom vittnesmål från distriktsveterinären som hon menar är mycket erfaren. 

Försvarsadvokat Christian Oxhamre talade i sitt slutanförande om hur han tyckte att det fanns allvarliga brister i domstolsförhandlingen och yrkade att påståendet om djurplågeri och brott mot djurskyddslagen ska ogillas.

Etiska frågor om djurs lidande

– Åklagarens bevisning vilar helt på ett utlåtande från en enda veterinär. Ingen av personalen har hörts i utredningen. Arlas veterinärer, eller de andra veterinärer som varit på gården, har inte heller hörts.  

Domstolsförhandlingarna har präglats av frågor kring vad som utgör etisk djurhållning och vem som bär ansvaret för djurs lidande. När anses det att ett djur utsätts för lidande? När är en ko för mager? Och är det normalt med kor som haltar?

Domen i fallet meddelas den 18 maj.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arlagården

Mer i ämnet