Se filmen inifrån Arla-gården – där korna ligger i avföring: ”Bland det värsta jag sett”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Extremt magra kor, djur som tvingas ligga i och vada i sin egen avföring. Uppdrag granskning och SVT Nyheter Gävleborg kan visa unika bilder inifrån en svensk mjölkgård som varje vecka levererar tiotusentals liter mjölk till mejerijätten Arla.

“Djuren ska vara friska. Djuren ska hållas och skötas i en bra miljö.”

Så står det i Arlas kvalitetsprogram.

Arlagården

Men Uppdrag granskning och SVT Nyheter Gävleborg har fått tillgång till en nytagen film som visar en helt annan verklighet. Den är filmad inifrån en av de över 2 600 gårdar som levererar mjölk till Arla i Sverige – och en av de större mjölkgårdarna som finns i Hälsingland.

Filmen ska ha tagits för mindre än två månader sedan, i början på december.

Tjockt lager av urin och avföring

På bilderna ser man hur många av mjölkkorna tvingas vada runt och ligga i ett tjockt lager av urin och avföring. Dessutom syns flera extremt magra djur.

– Jag som har varit länsveterinär i många år, jag måste säga att det här är bland det värsta jag sett, säger Margareta Stéen, docent i veterinärmedicin på Nationellt centrum för djurvälfärd vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

”Djuren ska hållas och skötas i en bra miljö”, står det i Arlas kvalitetsprogram. Foto: Privat/SVT

SVT har pratat med en rad före detta anställda och andra med insyn i verksamheten. Gården har genom åren haft en stor andel utländsk arbetskraft, främst från Östeuropa. Många av dem vittnar om ständiga konflikter kring löner och arbetstider – men också om den dåliga djurhållningen.

– Jag såg att djuren inte behandlades väl av de ansvariga. Ägaren var inte inblandad i att sköta gården. Han brydde sig inte, säger en före detta anställd som arbetade en kort period på gården.

Ett stort antal bybor har skrivit protestlistor mot hur ägaren sköter gården och djuren.

– Det största problemet tror jag för oss som bor här är att djurägaren inte sköter de djur han har. I somras redan reagerade jag mycket på att en del såg alldeles för magra ut, säger en person.

”Det här är för mig ett anmälningsfall”

SVT har tagit del av bilder på några av gårdens kor från sommaren 2019.

– Man ser ju här att den här har ju alltså börjat smälta ner sina muskler för att få näring, säger Kalle Hammarberg, pensionerad veterinär, när han får ta del av bilderna.

Även experter på Sveriges lantbruksuniversitet har granskat och analyserat bilderna. De har klassat korna på bilderna som ”mycket magra” och ”oacceptabelt magra”.

Sedan 2010 har Länsstyrelsen i Gävleborg tagit emot 38 anmälningar mot gården och ägaren. Flera gånger har man konstaterat brister.

Det har bland annat handlat om kor som varit för smutsiga och i underhull, det vill säga magra.

“Agerat på det sättet som vi ska agera”

Jenny Larsson, enhetschef på Länsstyrelsen i Gävleborg, vill inte kommentera den nytagna filmen mer än generellt, eftersom hon säger att hon inte vet var den är filmad.

Tycker du att det är smutsigt på de här bilderna?

– Ja, på de här bilderna, eller på den här filmen, bedömer jag att det är för smutsigt i den här ladugården. Absolut.

Länsstyrelsen har vid uppföljande kontroller konstaterat att de tidigare bristerna varit åtgärdade.

Uppenbarligen ser man fortfarande magra och smutsiga djur fast det har gått så lång tid. Borde inte ni ha agerat mer?

– Nej, jag bedömer att vi har agerat på det sättet som vi ska agera som tillsynsmyndighet. Vi har gjort kontroller och ställt krav på åtgärder. Sen är det också så att företagaren måste ha en rättighet att få tid på sig att rätta till det.

Flera kor på gården har av experter på SLU klassats som oacceptabelt magra. Foto: Privat/SVT

Arla vill inte intervjuas

En anmälan om djurplågeri och miljöbrott kom in till polisen i somras och en förundersökning är startad. Länsstyrelsen har under hösten gjort två kontroller på gården där man konstaterat brister och ställt krav på att de åtgärdas.

Gårdsägaren vill inte svara på SVT:s frågor om djuren och gården utan hänvisar till LRF, Lantbrukarnas riksförbund. Men inte heller de svarar på några frågor om djurhållningen.

Arla har tackat nej till intervju och säger att de inte vill diskutera en enskild individ i media, bland annat med hänvisning till att bonden inte är ett företag. Mejerijätten skriver också i ett mejl att de tidigare tillfälligt stängt av mjölkleveransen från gården och att man nyligen gjort en revision som inte visade på några allvarliga brister.

Missa inte veckans Uppdrag granskning

Reportaget Arlagården sänds onsdag 29 januari. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arlagården

Mer i ämnet