Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spela klippet för att se när Uppdrag gransknings reporter besöker Arlas huvudkontor för att fråga vad de anser om djurhållningen på mjölkgården. Foto: SVT/TT

Arla om mjölkgården: Inga allvarliga brister

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Uppdrag granskning har i två veckors tid sökt Arla för en intervju om allvarliga missförhållanden med djurhållningen på en av deras mjölkgårdar. I ett mejl skriver mejerijätten att man nyligen gjort en revision på gården och att den inte visade på ”några allvarliga brister”.

Uppdrag granskning har i samarbete med SVT Gävleborg granskat en gård i Hälsingland som varje vecka levererar tiotusentals liter mjölk till Arla.

Unika bilder och filmer inifrån gården avslöjar magra kor och en extremt smutsig miljö inne i ladugården. Men varken gårdens ägare eller LRF, Lantbrukarnas riksförbund, vill svara på frågor om djurhållningen.

“Kan inte uttala oss”

Kommunikationsdirektören Caroline Elisabeth Starck är först inte intresserad av vad filmerna och bilderna visar, utan kräver att få reda på vem som filmat och när.

När Uppdrag gransknings reporter hänvisar till källskyddet och förklarar att de inte kan få den informationen, ändrar Arla sin förklaring till att inte medverka i programmet:

”Du måste förstå att vi inte kan uttala oss om bilder som vi inte vet varifrån de kommer”, säger kommunikationsdirektören.

Vill inte ta del av reportaget

Arla ändrar sedan återigen sin ståndpunkt, efter att ha fått veta att korna går att identifiera och knyta till den aktuella gården. Nu förklarar företaget att de inte vill diskutera en enskild individ i media – eftersom man bland annat anser att bonden inte är ett företag.

De skriver också i ett mejl att de tidigare tillfälligt stängt av mjölkleveransen från gården och nyligen gjort en revision på gården som de menar inte visade på några allvarliga brister.

”Alla djur var i gott skick och hade foder av god kvalitet”, skriver kommunikationsdirektören.

Arla skriver dessutom att de litar på Länsstyrelsens kontroller och avvaktar den pågående förundersökningen.

Reportaget Arlagården sänds onsdag 29 januari. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arlagården

Mer i ämnet