Här konfronteras gårdens ägare: ”Det tänker jag inte prata om”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning och SVT Nyheter Gävleborg har avslöjat hur kor har tvingats vada runt och ligga i sin egen avföring på en mjölkgård i Hälsingland. Men när SVT försöker ställa frågor till gårdens ägare vill han inte svara.

SVT har fått tillgång till en nytagen film inifrån mjölkgården i Hälsingland, som ska ha tagits för mindre än två månader sedan. I filmen ser man att många djur tvingas vada runt och ligga i ett tjockt lager av urin och avföring. Dessutom syns flera extremt magra djur. 

När SVT konfronterar gårdens ägare svarar han inte på några frågor.

Vi skulle vilja prata med dig om din gård, om djuren, om djurhållningen där.

– Nej, det tänker jag inte prata om. Ni får prata med LRF om det, säger gårdsägaren.

Beslutat om rekonstruktion

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, vill inte heller svara på några frågor om djuren på gården.

– För oss är det tyvärr omöjligt att svara på några detaljfrågor kring den här gården. Det är ju privat företagsverksamhet som vi inte har insyn i, säger Ulf Wallin, presschef LRF.

Några veckor senare mejlar gårdens ägare till SVT och skriver att han har ansökt om rekonstruktion av sitt företag. Tingsrätten har beslutat om det eftersom han inte kan betala sina skulder.

Några andra kommentarer vill han inte lämna.

”Oacceptabelt magra”

Mjölkgården i Hälsingland har sedan 2010 anmälts 38 gånger till Länsstyrelsen i Gävleborg som flera gånger har konstaterat brister. Det har bland annat handlat om kor som varit för smutsiga och i underhull, det vill säga magra.

Experter på Sveriges lantbruksuniversitet har granskat bilder från gården som är tagna under sommaren 2019. Korna på bilderna har klassats som ”mycket magra” och ”oacceptabelt magra”. 

En anmälan om djurplågeri och miljöbrott kom in till polisen i somras, just nu pågår en förundersökning. Länsstyrelsen har under hösten gjort två kontroller på gården där man konstaterat brister och ställt krav på att de åtgärdas.

Reportaget Arlagården sänds onsdag 29 januari. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arlagården

Mer i ämnet