Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se advokatens bästa försvar av Arlabonden Foto: Tor Jonsson/SVT

Arlabonden i Hälsingland nekar till brott

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot Arlabonden inleddes i en fullsatt tingsrätt i Hudiksvall i dag. Den misstänkte nekar till brott, berättar försvarsadvokat Christian Oxhamre.

Försvarsadvokat Christian Oxhamre hävdar att mannen inte kan hållas ansvarig för gårdens drift under den tid som diskuteras.

– Under tiden som distriktsveterinären besökte gården hade mannen inte kontroll över gårdens drift, säger han. 

Korna på gården var av rasen holstein, en ras som avlats för att producera så mycket mjölk som möjligt istället för att lägga på fett.

Hör Christian Oxhamre berätta mer i klippet ovan.

Flera kor ska ha haft gödselpansar

Åklagarens bevisning utgick ifrån distriktsveterinären Mats Scharins rapport från gården samt länsstyrelsens granskning. I rapporterna beskrivs hur flera kor haft gödselpansar – gödsel som torkat fast mot huden och orsakar inflammation och lidande. Flera av djuren har dessutom haltat och varit onormalt magra.  

Åklagaren valde att inte använda det bildmaterial som framkommit i SVT:s tidigare rapportering eftersom den maskin som drar ut gödsel från ladugården ofta var trasig under perioden när bilderna togs. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.