Flyktingarnas fisk säljs som hälsokost i Sverige

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Färsk fisk från ockuperade Västsahara mals ner och säljs som Omega-3-kapslar på hälsokostbutiker i Sverige. Samtidigt skickar Sverige burkar med makrill från Thailand som bistånd till lokalbefolkningen som saknar mat för dagen.

FÖRRA VECKAN KUNDE Uppdrag granskning avslöja hur svenska fiskare säljer sina fiskerättigheter i Sverige och sedan registrerar sina båtar utanför EU för att fortsätta fiska på ockuperat område utanför Västsaharas kust. Med moderna båtar kan de fånga upp uppemot 600 ton per dag. Men vad händer med fångsten sen?

Enligt fiskarna själva stannar den hos lokalbefolkningen.
– Allting går in till marockanska hamnar och hamnar i Marocko, säger Ove Ahlström från Göteborg som numera fiskar på kvoter utdelade av Marocko i Västsahariska Dahkla.

Vad blir det av den sen?
– Den blir i burkar för det mesta eller så blir det färskvara, de har en massa konservindustrier, säger han.

MEN NÄR REPORTAGETEAMET följer lastbilarna som transporterar fisken från de skandinaviska båtarna visar det sig att de inte alls körs till de lokala filé- och konservfabrikerna.

De åker istället till den Västsahariska huvudstaden Layonne till de norskledda företaget KB Fish. Där pressas fisken ner till Omega3-rik olja för att sen skeppas till Norge.
Men hanteringen är känslig. Inte bara för att fisken är fångad i ockuperat vatten utan också för att den skulle kunnat förse Afrikas befolkning med protein. Idag uppskattar FN:s matorganisation FAO att 250 miljoner människor i Afrika lider av undernäring.

ENLIGT ADMINISTRATIVE chefen på KB fisk, Harald Wiedesvang, är det bara dålig fisk och fiskrens som mals ner till olja. Men de är fel, hävdar fem källor med mycket god insyn i hanteringen som Uppdrag granskning pratar med. En av dem beskriver istället kedjan såhär:

”De svenska effektiva fiskebåtarna tar upp mängder med fisk. De är duktiga fiskare med bra utrustning, så kvalitén på fisken är mycket god. Men att rensa och frysa tar tid. Varje dag lastas därför färsk matfisk i största hemlighet på lastbilar och körs till fiskoljefabrikerna i Layonne.”

DEN ÅTRÅVÄRDA fiskoljan utgör basen i kosttillskottet Omega-3 som sägs bota alltifrån demens till hjärt- och kärlsjukdomar. Och Omega3-marknaden har fullkomligt exploderat i Västvärlden de senaste åren.

I Sverige omsätter den uppskattningsvis över en halv miljard kronor varje år. Men för att producera Omega-3 krävs mycket fisk. Bara för att fylla en burk går det åt 600 sardiner. Fisk, som var och en, räckt för ett barns dagsranson av protein.

När Uppdrag granskning kontaktar de norska företagen GC Rieber och Napro Pharma som importerar fiskoljan till Norge och tillverkar Omega-3 för den svenska marknaden vill de inte uppge varifrån fisken i fiskoljan kommer. Men efter omfattande kartläggning kan nu ursprunget avslöjas.

GENOM DET INTERNATIONELLA övervakningssystemet AIS, går det att följa hur ett specifikt fartyg rör sig mellan olika hamnar. Den statistiken sammanställs bland annat av företaget Lloyds Fairplay, som arbetar med säkerhet och miljö för rederier.

I Lloyds databaser hittar vi fem av de fartyg som under det senaste året rört sig mellan Layonne i Västsahara och hamnen i Kristiansund i Norge, där fiskoljeimpörten GC Ribers fabrik ligger. Totalt har 22 000 ton fiskolja fraktats till Norge från Marocko.
I DE OFFICIELLA DOKUMENTEN för de fem fartygen står den Marockanska hamnen Tan-Tan som lastningshamn, men av Lloyds data, där satelliter registrerat fartygens verkliga rutt, syns att samtliga utgått från Layonne i ockuperade Västsahara.

Men på samtliga Omega-3 produkter som Uppdrag granskning kunnat hitta på den svenska marknaden står Sydamerika som ursprung för fiskoljan. Det är också vad några av de mest välkända märkena som Aco, Life och Cederroth uppger när vi först talar med dem.

När vi senare vill få en kommentar till vad vår research visar om olja från det ockuperade Västsahara i Omega 3-kapslarna blir det svårare. Endast Cederroths väljer att ta emot reportern Pelle Westman. Där säger kundchefen Per Hartman att han med säkerhet vet att deras olja kommer från fisk fångad utanför Chiles kust.

Ni vet det. Det är fiskat där och ni har kontroll på det till 100%?
– Det har vi kontroll på 100% ja. Både via oss själva och genom våra leverantörer naturligtvis, säger Hartman.

När Uppdrag granskning sen återkommer och konfronterar Hartman med bevisen på att fisken till deras Omega-3 de senaste tre åren kommer från Västsahara vill han inte längre låta sig intervjuas.
– Det är fredag eftermiddag och nästan ingen är här, säger han och rusar därifrån.

HISTORIEN FÅR ytterligare en vändning när hjälporganisationen Emmaus skickar bilder från västsahariernas flyktingläger. Där syns det hur konserverad fisk delas ut för kompensera proteinunderskottet bland barn och vuxna. Burkarna innehåller makrill från Thailand och är betalda med svenska skattepengar genom biståndsorganet Sida.

I FLYKTINGLÄGRET äts det av ett folk som enligt FN äger ett av världens fiskrikaste vatten. Ett bestånd, som enligt norska vetenskapliga undersökningar, skulle kunna mätta 20 miljoner människor som svälter.

Reportrar: Pelle Westman och Fredrik Laurin
Text: Axel Gordh Humlesjö

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.