Karin Mattisson och Joachim Dyfvermark är teamet bakom Uppdrag gransknings uppmärksammade reportage FN och övergreppen. Reportaget finns att se på SVT Play fram till den 29 januari 2018. Foto: SVT

FN och övergreppen nominerat till brittiskt journalistpris

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag gransknings reportage FN och övergreppen är en internationellt uppmärksammad granskning av FN-personals sexuella övergrepp mot barn. Nu har reportaget nominerats till ytterligare ett pris: det prestigefyllda British Journalism Awards i kategorin Global Investigate.

– Det är fantastiskt roligt att vårt reportage FN och övergreppen blivit nominerat till det här fina priset, Karin och jag är oerhört stolta, säger producent Joachim Dyfvermark om nomineringen till priset British Journalism Awards – en utmärkelse som idag betraktas som motsvarigheten till det amerikanska Pulitzerpriset.

Viktigt att granskningen uppmärksammas

– Att reportaget fortsätter beröra och väcka uppmärksamhet är inte bara stort för oss som gjort reportaget. Det är också viktigt att berättelsen om ett mäktigt FN som svek de barn de var satta att skydda, inte glöms bort, säger Karin Mattisson som precis kommit hem från Sydafrika. Där har hon besökt en internationell journalistikkonferens med över tusen deltagare – för att föreläsa om det uppmärksammade reportaget.

UG – FN och övergreppen

British Journalism Awards är ett journalistpris som började delas ut år 2012. Priset, som vuxit år för år, har idag 22 kategorier och kommer att delas ut den 11 december 2017. Uppdrag gransknings reportage har nominerats i klassen Global Investigate och tävlar mot starka bidrag från Boston Globe och BBC world.

– I samband med nomineringen vill vi passa på att tacka vår lokala partner i Centralafrikanska republiken, Bienvenu Bitta, som tog en stor risk i det här projektet. Utan honom hade vi aldrig kommit i kontakt med de utsatta barnen, berättar Joachim Dyfvermark.

Fick hedersomnämnande i Berlin

Reportaget FN och övergreppen har uppmärksammats av ett flertal internationella medier och i april 2017 anordnades en presskonferens i New York med anledning av reportaget.

Granskningen har även nominerats till Prix Europa i kategorin TV Current Affairs och fick ett hedersomnämnande vid prisutdelningen i Berlin i oktober 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – FN och övergreppen

Mer i ämnet