FN-personal bakom systematiska övergrepp på Haiti

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning kan avslöja skrämmande detaljer i en hittills hemlig FN-rapport som visar hur FN-soldater från Sri Lanka under flera år systematiskt förgripit sig på nio fattiga barn på Haiti.

”De sexuella handlingar som de nio offren beskriver är alltför många för att kunna presenteras utförligt i den här rapporten…” står det skrivet.

Läs mer: Hennes bror utnyttjades av FN-personal i flera år

100 militärer

Det handlar om mer än 100 militärer, inklusive officerare, som systematiskt förgripit sig på utsatta haitiska barn. Fasansfulla detaljer finns att läsa i en hemligstämplad rapport som Uppdrag granskning tagit del av.

Haiti har i decennier skakats av naturkatastrofer, våld och nöd. Såväl FN-soldater som FN-polis har skickats hit i tiotusental för att skydda och hjälpa befolkningen. Men så började rapporter komma – om att FN:s egen personal begick övergrepp.

Övergreppen på barn pågick i FN-fordon, containrar, buskage och inne på förläggningarna.

Betalade några dollar

I rapporten som Uppdrag granskning tagit del av går att läsa en tonårspojkes vittnesmål: ”…hade både anal- och oralsex med över 100 lankesiska soldater, i genomsnitt fyra personer per natt. De betalade vanligen två dollar.”

Barnen fick mellan en och fem dollar, ibland lite kex, juice eller yoghurt av soldaterna i betalning. Flera flickor blev gravida. Och trots att nya soldater kom till Haiti fortsatte övergreppen. I rapporten framgår det att lankesiska soldater lämnade ut en flickas kontaktuppgifter till nyanlända soldater, som ringde henne för sexmöten.

114 militärer, bland annat höga befäl, identifierades och skickades hem till Sri Lanka. 20 av dem degraderades eller fick andra disciplinära straff. Enligt uppgift åtalades ingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FN och övergreppen

Mer i ämnet