FN:s högsta ledning mörkade uppgifter om mordet på Zaida Catalán

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

FN:s högsta ledning har mörkat avgörande information om mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa förra året. Det kan Uppdrag granskning avslöja efter att ha fått tillgång till en läcka med tusentals dokument från FN:s egen utredning av mordet.

På en skakig mobilfilm ser man hur Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp leds fram mot en träddunge av en grupp beväpnade män. Kort därefter avrättas de.

Zaida Catalán och Michael Sharp befann sig på ett FN-uppdrag. De undersökte bland annat den kongolesiska militärens ansvar för massgravar med tusentals civila offer.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

– Hon hade en uppgift som var känslig. Hennes uppdrag var att borra vidare och försöka hitta skyldiga i allvarliga brott mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt, säger Olof Skoog, Sveriges FN-ambassadör.

Milisgrupp misstänks

Två veckor senare släpper den kongolesiska regimen avrättningsfilmen till allmänheten. De menar att den är ett bevis för att den lokala milisgruppen Kamuina Nsapu är ansvariga för morden.

– De säger det, de säger ”länge leve Kamuina Nsapu” samtidigt som de mördar de två FN-experterna, säger Barneby Kikaya, diplomatisk rådgivare till Kongos president, till Uppdrag granskning.

I augusti 2017, fem månader efter morden, lägger FN:s generalsekreterare António Guterres fram FN:s hittills enda rapport. Bakom den står toppdiplomaten Greg Starr.

Även den pekar ut Kamuina Nsapu, en grupp som strider mot den kongolesiska armén.

Misstänkta kopplingar

Men Uppdrag granskning har – tillsammans med Süddeutsche Zeitung, Le Monde, Foreign policy magazine och Radio France international – fått tillgång till en läcka med tusentals dokument inifrån FN:s högkvarter i New York.

I ett av dokumenten i FN-läckan står det hur regimen misstänks ha ”dolt inflytande” över morden på FN-experterna. Foto: SVT

Den innehåller ny och avgörande information kring morden, och visar en helt annan bild än den som presenteras i FN-rapporten. Läckan avslöjar att FN under lång tid haft information om att aktörer inom den kongolesiska staten kan kopplas till mördarna på avrättningsfilmen.

Det handlar om befälhavare inom militären och agenter inom säkerhetstjänsten.

Ett av dokumenten beskriver hur militären infiltrerat den lokala milisen, hur regimen misstänks ha ”dolt” sitt ”inflytande” över morden och försöker “kamouflera” vilka som är “de verkliga mördarna”.

Motivet för att döda Zaida Catalán och Michael Sharp misstänks, enligt dokumenten, vara att hindra dem från att avslöja den kongolesiska arméns massgravar i området.

Lurades av hemliga agenter

Läckan visar också att Zaida Catalán och Michael Sharp lurades att bege sig till den plats där de senare avrättades.

Under ett säkerhetsmöte dagen innan mordet mötte de en representant för milisgruppen Kamuina Nsapu. Mannen varnade flera gånger FN-experterna för att åka till byn Bunkonde:

– Jag upprepar. Ni vet inte vad som händer där, tro mig. Ge inga garantier. De blir överfallna.

Men tolkarna som var med under mötet var, enligt läckan, hemliga agenter som arbetade för kongolesisk säkerhetstjänst. De översatte medvetet felaktigt och gav FN-experterna garantier om att resan skulle vara säker.

Analys av avrättningsfilmen

Uppdrag granskning har dessutom, tillsammans med de internationella medierna, gjort en språkanalys av det som sägs på avrättningsfilmen. Den bekräftar bilden av att någon utomstående påverkade milisen att mörda Zaida Catalán och Michael Sharp.

Männen talar det lokala språket tshiluba, milisgruppen Kamuina Nsapus språk. Men ordern om att skjuta FN-experterna görs på lingala, det språk som används av armén.

Sonia Rolley, journalist på Radio France International, var den som först upptäckte uppgifterna i filmen. Enligt henne skulle Kamuina Nsapus medlemmar inte använda språket lingala, eftersom de kallar det för “grisarnas språk”.

– Min fråga är: Vilka spelade in det där? Vilka kan planera ett sånt mord, vilka visste exakt var de skulle vara?

Ingen har hittills lyckats identifiera vem som gav ordern.

På en film som släppts av kongolesiska regimen ser man hur Zaida Catalán och Michael Sharp förs iväg för att sedan avrättas. Foto: SVT

“Det verkar mycket misstänkt”

I Greg Starrs 47-sidiga FN-rapport riktas inga misstankar mot den kongolesiska regimen. Istället kritiserar han Zaida Catalán och Michael Sharps beslut att använda sig av motorcykeltaxi, vilket han menar i slutändan möjliggjorde mordet.

Det står inget om säkerhetstjänstens hemliga agenter, eller militärens infiltration av milisen – information som läckan visar att FN haft tillgång till.

Kongo-experten Jason Stearns har själv arbetat med FN:s expertgrupp i landet under flera år. Uppdrag granskning låter honom ta del av de läckta dokumenten.

– Det verkar mycket misstänkt. Indicier som tyder på att Kongos regering kan ha lurat Michael och Zaida till mordplatsen och på att statliga agenter var inblandade. Jag tror att Greg Starr visste om det när han skrev rapporten.

“Bevis för att de fördes bakom ljuset”

När Greg Starr får veta att Uppdrag granskning har tillgång till läckan vill han inte ställa upp på en intervju. Han menar att det inte fanns tillräckliga bevis för att peka ut den kongolesiska regimen.

– Allt sägs i rapporten, jag har sagt allt. Det tillför inget om jag blir filmad, säger han.

Läckan visar att FN undanhållit all information om regimens kopplingar till morden för omvärlden – men också för offrens familjer.

– Man är ju väldigt utsatt som anhörig. Man litar på FN. Och när man får reda på att det här har undanhållits så är det en skandal, säger Zaida Cataláns syster Elizabeth Morseby när hon får ta del av uppgifterna.

Familjen reagerar starkt när de får ta del av uppgifterna i läckan. ”En skandal”, säger systern Elizabeth Morseby. Foto: SVT

För familjen är det ouppklarade mordet fortfarande ett öppet sår.

–Det här är ju bevis för att de fördes bakom ljuset. Det fanns en agenda bakom det här. En allvarlig agenda, säger Zaida Cataláns mamma Maria Morseby.

I ett mejl från FN:s generalsekreterare António Guterres huvudkontor skriver man att Greg Starr varit tillmötesgående och delgivit familjerna all relevant fakta.

Generalsekreteraren har sedan förra året tillsatt en ny grupp på plats i Kongo för att bistå den kongolesiska mordutredningen. Gruppen ska utvärdera om något mer måste göras för att säkerställa vem eller vilka som är ansvariga för morden på FN-experterna.

Här kan du läsa hela svaret från FN på engelska.

Uppdrag gransknings reportage FN och mörkläggningen finns att se på SVT Play. Reportaget sändes i SVT1 onsdagen den 28 november 2018.

Fakta: FN-läckan

Det läckta materialet inifrån FN består av tusentals dokument som framförallt samlats in av utredare på plats i Kongo-Kinshasa. 

Det handlar bland annat om:

• Förhör, intervjuer och misstankeregister upprättade av UN-POLICE som var FN:s polisstyrka på plats direkt efter mordet.

• Rapporter och analyser från J-MAC, FN:s egen underrättelsetjänst.

• Hemliga rapporter från FN:s utredningsenhet till säkerhetsrådet i New York.

• Tusentals telefonloggar från personerna misstänkta för mordet – innehållande uppgifter om samtal, sms och mobilmaster som deras telefoner varit i närheten av.

Uppdrag granskning har gått igenom materialet i läckan tillsammans med flera internationella medier: Süddeutsche Zeitung, Le Monde, Foreign Policy Magazine och Radio France international. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet