51 personer döms till döden efter mordet på Zaida Catalán

Uppdaterad
Publicerad

51 personer, utav 54 åtalade, döms till döden i Kongo-Kinshasa efter mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán och hennes kollegor, rapporterar AFP. Översten Jean de Dieu Mambweni döms till 10 års fängelse. Två personer frias.

54 personer stod åtalade för inblandning i morden på Zaida Catalán, hennes amerikanske kollega Michael Sharp och den lokala medhjälparen Betu Shintela. Rättegången hölls i en militärdomstol i staden Kananga, som ligger i provinsen Kasaï Central där morden skedde.

51 personer döms nu till döden, enligt nyhetsbyrån AFP. 22 av dem befinner sig på fri fot och har dömts i sin frånvaro. Samtliga dödsdömda lär få sina straff omvandlade till livstids fängelse, då Kongo-Kinshasa inte verkställt något dödsstraff sedan 2003. Om dessa domar specifikt gäller morden eller även andra övergrepp i området är oklart.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

En journalist och en polischef frias, uppger en kongolesisk journalist som är på plats vid rättegången för SVT Nyheter.

Flera civila åtalade

Enligt SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås fanns bland de som dömdes till döden flera personer som misstänks ha kopplingar till den lokala milisen Kamuina Nsapu. Bland dem fanns Cataláns mördare .

– Tidigt pekade regimen ut milisen. Men under resans gång har allt mer indicier börjat peka mot att den kongolesiska regimen har varit inblandad på ett eller annat sätt, säger Johan Ripås.

Överste greps efter UG

På lördagen meddelades även att överste Jean de Dieu Mambweni, som tidigare anklagats för att ha ljugit om mordet under en rättegång, döms till 10 års fängelse för tjänstefel. Rättegången visar att han inte har följt instruktioner samt misslyckats med att hjälpa personer i fara, skriver den kongolesiska tidningen Actualité.

– Frågan är om den här domen är en mildare variant för att man inte vill döma en överste, säger Johan Ripås.

Jean de Dieu Mambweni greps 2018 kort efter att SVT:s Uppdrag granskning avslöjat att en FN-rapport mörkat uppgifter om att den kongolesiska staten kan ha varit inblandad i morden.

Fördes bort under FN-uppdrag

Catalán fördes bort och mördades tillsammans med Michael Sharp och Betu Shintela då de var ute på ett FN-uppdrag i provinsen Kasaï Central i mars 2017. Någon vecka senare hittades svenskan och de två andra mordoffren begravda i området.

Vem var Zaida Catalán och vad hände? I videon får du en snabb uppdatering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet