Dom väntas efter mordet på Zaida Catalán

Uppdaterad
Publicerad

I helgen väntas dom efter mordet på den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán och hennes kolleger i Kongo-Kinshasa år 2017.

Över 50 personer som står åtalade för mordet i en militärdomstol i Kananga riskerar dödsstraff.

– Det är jätteviktigt att detta kommer till någon form av avslut, inte minst för familjerna, säger SVT:s Afrikakorrespondent, i Morgonstudion.

Det var i mars 2017 som den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán och hennes två kolleger, amerikanen Michael Sharp och den lokala medarbetaren Betu Shintela, mördades i Kongo-Kinshasa.

I helgen väntas en militärdomstol i Kananga avkunna domar för de över 54 personer som står åtalade för att ha ansetts delaktiga i morden. 51 av de åtalade riskerar dödsstraff, rapporterar TT.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Kan bli viktigt avslut

SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås har följt fallet från start och menar att domen kan bli ett viktigt avslut för familjerna till de mördade FN-medarbetarna.

– Det är också viktigt att ur ett bredare perspektiv börja ta de våldsamma övergreppen som finns i de här områdena på allvar och att de ansvariga kommer inför rätta, säger han i Morgonstudion.

Zaida Catalán hade länge varit politiskt aktiv i Miljöpartiet i Sverige men arbetade vid tidpunkten för mordet på uppdrag av FN i konfliktzoner i centrala Kongo-Kinshasa för att avslöja övergrepp.

Hon och hennes kolleger mördades i samband med en resa på motorcykel i Kasai-regionen där det hade rapporterats om massgravar efter en konflikt mellan grupperingen Kamuina Nsapu och regeringstrupper.

”Någon ville dölja något”

Men trots rättegången återstår flera frågetecken kring vad som faktiskt hände. Johan Ripås pekar på att rättegången inte håller samma krav på rättssäkerhet som man har i Sverige. Han tror att många lägre ner i kedjan riskerar att dömas till långa fängelsestraff medan högre beslutsfattare kan gå fria.

 – Det här är en väldigt komplicerad utredning med många olika spår, mycket tyder på att folk en bit upp i olika kedjor visste att de var på väg till det här området. Någon hade uppenbarligen något att dölja, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet