Svenska FN-experten Zaida Catalán mördades i Kongo 2017. Foto: Foto: SVT/privat

Milisledare i Kongo gripen för mordet på Zaida Catalán

Uppdaterad
Publicerad

En kongolesisk milisledare har gripits för inblandning i mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp 2017. Detta enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt kongolesiska myndigheter ska den nu gripne mannen ha varit anhållen i sin frånvaro i över tre år. Han hittades och kunde gripas i Katole cirka 1,5 mil norr om staden Kananga på fredagen.

Den svenska FN-experten Zaida Catalán och den amerikanska kollegan Michael Sharp mördades brutalt under ett uppdrag i Kongo-Kinshasa 2017. Även deras lokala medhjälparen Betu Shintela mördades.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

De båda var där för att undersöka uppgifter om brott mot mänskliga rättigheter.

Hösten 2018 kunde Uppdrag granskning tillsammans med en grupp internationella journalister avslöja hur FN:s och den kongolesiska regeringens officiella version av vilka som låg bakom mordet inte stämde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet