Zaida Catalán försvann under ett FN-uppdrag i Kongo 2017. Foto: Privat/SVT

Zaida Catalán mördades i Kongo – det här hände sedan

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Hemliga FN-rapporter, misstänkta som flyr och ett vittne som hittas död. Mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp fick stora konsekvenser. Här är en kort genomgång av vad som hänt sedan de två experterna försvann.

Försvinnandet. Zaida Catalán försvinner i mars 2017 när hon är på uppdrag i Kongo tillsammans med den amerikanska FN-kollegan Michael Sharp. Medier rapporterar att de misstänks ha blivit kidnappade.

Förundersökning om mord. Zaida Catalán och Michael Sharp bekräftas döda den 28 mars 2017. Dagen efter inleds en svensk förundersökning om mord.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Avrättningsfilmen. Den kongolesiska regeringen släpper en 6 minuter lång film som visar när Zaida och Michael avrättas. Genom filmen vill regeringen visa sin oskuld och peka ut den lokala milisen Kamwina Nsapu som ansvarig för morden. FN kritiserar regeringen för att ha visat filmen, dels för att det är bevismaterial i ett brottsmål och dels av respekt för anhöriga.

Begravning. Zaida Catalán begravs i Kalmar domkyrka, den 19 maj 2017.

En hemlig rapport. I juli 2017 rapporterar TT om en hemlig FN-rapport där FN:s experter säger att de ännu inte är redo att ge någon skulden för morden. Aftonbladet rapporterar i november 2017 att de har uppgifter som tyder på att huvudvittnet i rättegången ljuger – för att skydda kongolesiska myndigheters inblandning. Zaida Cataláns mamma Maria Morseby kräver en oberoende utredning.

Mordutredning. En milisledare och en polisman grips i mars 2018, misstänkta för morden. Senare under våren uppger FN-experter att Kongo försvårar mordutredningen, enligt en hemligstämplad rapport. 

Ett nytt avslöjande. Uppdrag granskning avslöjar, tillsammans med internationella medier, i november 2018 att FN:s högsta ledning mörkat uppgifter om morden. Genom en läcka med tusentals dokument från FN:s högkvarter framgår att FN undanhållit all information om den kongolesiska regimens kopplingar till morden för omvärlden och för offrens familjer.

En varning från ministern. Kort efter avslöjandet förnekar Kongo-Kinshasas utrikesminister all inblandning och varnar media för att sprida lögner. Ett internt FN-fackförbund kräver några dagar senare att den tidigare rapporten om mordet ska skrotas.

Gripandet. En av de utpekade militärerna i FN-läckan som Uppdrag granskning avslöjat grips.

Vittne hittas död. Uppdrag granskning tar del av ytterligare en hemlig FN-rapport som visar att ett viktigt vittne till morden hittats död i häktet några månader tidigare. Av rapporten framgår att FN misstänker att mannen blivit förgiftad.

Åtalas för mord. Ett tidigare nyckelvittne i rättegången, en före detta milisledare, åtalas för morden vid en militärdomstol i Kongo-Kinshasa i februari 2019.

Rymning från häktet. Tre misstänkta för morden rymmer från häktet i maj 2019.

En spionpenna kommer fram. Under hösten 2019 kan Aftonbladets reporter Staffan Lindberg avslöja unika uppgifter från en hemlig inspelningspenna som Zaida Catalán haft. I sin bok om fallet berättar Lindberg att Zaida Catalán smugglade in pennan till en milisgrupp där hon misstänkte att personer hade begått övergrepp och våldtäkter av barn. De ljudinspelningar spionpennan tog upp avslöjade, enligt Lindberg, skryt och personer som öppet pratade om brott som hade begåtts av de män som hon misstänkte.

Missa inte veckans Uppdrag granskning

Reportaget FN och kronvittnet sändes onsdagen 18 mars 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet