Svenska FN-experten Zaida Catalán mördades i Kongo 2017. Foto: Foto: SVT/privat

Internt FN-krav: Skrota Catalán-rapporten

Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Förra veckan avslöjade Uppdrag granskning att FN mörkat information om mordet på svenska FN-experten Zaida Catalán. Nu kräver ett FN-fackförbund att den tidigare rapporten om mordet skrotas av generalsekreteraren Antonio Guterres, visar ett internt dokument som Uppdrag granskning tagit del av.

Under måndagen skickade FN-chefen Ian Richards ett brev till generalsekreteraren Antonio Guterres, där han kallar det påstådda mörkandet från FN ”oroväckande och bekymrande”. Han kräver att man helt slutar använda den tidigare rapporten om mordet på Zaida Catalán.

”Vi hoppas att du, herr generalsekreterare, delar vår önskan om att ställa de ansvariga inför rätta”, skriver Richards i det interna dokumentet som Uppdrag granskning tagit del av.

Ian Richards är chef för CCISUA, som fungerar som ett fackförbund för FN-anställda.

Kräver förbättring

I brevet vädjar Richards om en självständig utredning av händelserna kring mordet, och att man samarbetar med styret i Kongo för att ställa både mördarna, och de som gav ordern, inför rätta.

Han kräver även att man undersöker det allvarliga påstådda mörkandet av information, och ser till att de som varit inblandade utreds.

Säkerheten ifrågasätts

Utöver att ställa ansvariga inför rätta vill Richards att man ser över säkerheten för de anställda. Just säkerheten är något som tidigare lyfts av det svenska FN-förbundet.

Enligt Ian Richards har CCISUA ifrågasatt FNs granskande system, och deras förmåga att granska sig själva. Enligt honom har de bett om ett självständigt granskande organ sedan 2013, och han vill inte att den tidigare rapporten används alls. CCISUA har även kritiserat FN:s säkerhetssystem, och de som ansvarar för det.

Tackar journalisterna

Ian Richards passar även på att hylla journalisterna som ligger bakom avslöjandet av de omständigheter och politiska motiv som ligger bakom hans kollegors död.

”Det är tydligt att de belyst brister i våra interna undersökningar, som inte har lyckats leverera en sanningsenlig analys av händelsen”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet