– Vi är beslutna om att få rättvisa för Michael och Zaida, säger Jean-Pierre Lacroix, FN:s chef för fredsfrämjande insatser. Foto: TT

FN-chefen lovar rättvisa i Catalánfallet: “Skyddar inte någon stat eller individ”

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING · FN kommer inte att vila förrän Zaida Cataláns och Michael Sharps mördare har ställts inför rätta. Det lovar Jean-Pierre Lacroix, FN:s chef för fredsfrämjande insatser, efter ett möte med utrikesminister Margot Wallström (S). Uppdrag granskning har tidigare avslöjat att världsorganisationens högsta ledning mörkat uppgifter om mordet på FN-experterna.

Under en pressträff på torsdagskvällen bekräftade FN:s toppdiplomat Jean-Pierre Lacroix att Uppdrag gransknings avslöjande om Zaida Catalán diskuterats på mötet med den svenska utrikesministern.

Lacroix menar att det är upp till den kongolesiska staten att nu få till en “fri, rättvis och noggrann” rättslig utredning om mordet på Catalán och hennes amerikanske kollega. FN-chefen lovade krafttag för att se till att det sker.

– Vi är fast beslutna om att se till att det skipas rättvisa för Zaida och Michael. Vi kommer inte att vila förrän det skett, det kan jag garantera.

”Skulle inte peka ut skyldiga”

Samtidigt ville han inte kommentera uppgifterna om att FN-utredaren Greg Starr undanhållit avgörande information som pekar ut den kongolesiska säkerhetstjänsten och militären som inblandade. Uppgifter som Greg Starr hade tillgång till, men som mörkades i hans så kallade BOI-rapport, den hittills enda FN-rapporten om morden.

– Rapporten gör klart att det behövs ytterligare utredning. Den skulle inte peka ut skyldiga, säger Jean-Pierre Lacroix.

Men det stämmer inte, i FN:s rapport står det klart och tydligt att mandatet för utredningen var att ”slå fast alla kända fakta i fallet och om möjligt peka ut förövare”.

Varför står det i BOI-rapporten att det inte fanns bevis på regimens inblandning när FN hade exakt den informationen?

– Vi har samlat in information och jobbar med utredningen som pågår just nu. Det är inte upp till mig att berätta hur och på vilket sätt vi jobbar med det.

”Vi skyddar inte någon stat”

Uppdrag granskning kunde även avslöja att Greg Starrs mörkläggning var en del i en diplomatisk strategi. Men Jean-Pierre Lacroix hävdar att FN “inte skyddar någon” i jakten på Zaida Cataláns och Michael Sharps mördare.

– Vi är inte ute efter att skydda någon stat eller individ. Vi vill inte se straffrihet för gärningsmännen.

Utrikesminister Margot Wallström (S) betonade även hon att de skyldiga måste ställas inför rätta. Hon vill nu se att FN:s åklagare Robert Petit, som övervakar den kongolesiska utredningen, får tillgång till all information om fallet.

– Han har till uppdrag att se till att vi kan skapa rättvisa för de som faktiskt har mördats i Kongo.

Uppdrag gransknings reportage FN och mörkläggningen finns att se på SVT Play. Reportaget sändes i SVT1 onsdagen den 28 november 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet