Zaida Catalán. Foto: TT

Uppgift: Vittne ljuger om mordet på Zaida Catalán

Uppdaterad
Publicerad

Aftonbladet har kommit över videomaterial från rättegången om mordet på svenska Zaida Catalán. Tidningen har också fått uppgifter som tyder på att huvudvittnet i rättegången ljuger. Allt för att skydda kongolesiska myndigheters inblandning i mordet.

Den tolfte mars i år satte sig Zaida Catalán på en motorcykel för att tillsammans med sin kollega Michael Sharp åka ut bland byarna i den konflikttyngda Kasaiprovinsen i Kongo-Kinshasa. 

De arbetade på uppdrag av FN för att utreda övergrepp. Men istället hittades Catalán och Sharp mördade.

Våldet i Kasaiprovinsen flammade upp under 2016 och människor dödades i mängder. Milisen Kamuina Nsapu har anklagats för att stå bakom flera massavrättningar. Men även kongolesiska militären ska ha genomfört omfattande övergrepp.

Under en reportageresa i Kongo-Kinshasa kom Aftonbladet över videomaterial från rättegången om mordet på Zaida Catalan. Vid rättegången presenterade sig huvudvittnet Jean-Bosco Mukanda som en lärare i Kasai, som varit på plats vid tiden för mordet. När tidningen senare kontaktar vittnet med nya uppgifter om att han ska ha ändrat sin historia flera gånger, erkänner han att han haft andra uppdragsgivare.

– Flera personer. Myndigheter, armén, politiker. Och Monusco (FN), säger Jean-Bosco Mukanda till Aftonbladet.

Detta är en i raden av uppgifter, som ända sedan mordet på Zaida Catalán pekat bort från rebellgrupper och istället tyder på kongolesiska myndigheters inblandning. 

Den man som står åtalad, Evariste Illunga Lumu, säger sig inte känna huvudvittnet och förnekar inblandning i mordet.

– Jag har aldrig sett de vita, säger han under en vallning på mordplatsen i augusti.

En svensk utredning pågår om mordet, men bland andra människorättsorganisationen Human Rights Watch kräver att det tillsätts en större oberoende utredning av FN. Annars finns risken, menar man, att mordet aldrig klaras upp.

LÄS MER: Svensk förundersökning om mordet på Zaida Catalán

ZAIDA CATALÁN

Zaida Catalán var språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund 2001–2005.

Försökte 2009 att bli invald i EU-parlamentet.

Var invald i Stockholms stadsfullmäktige 2006–2011. Avgick på grund av uppdrag utomlands.

Var utbildad jurist och arbetade bland annat på Miljöpartiets riksdagskansli. Som politiskt aktiv engagerade hon sig mycket i kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter och hbtq-frågor.

De senaste åren har hon haft uppdrag som rådgivare i genusfrågor åt olika EU-insatser. Hon har arbetat med EU:s polisinsats i Afghanistan, i Kongo-Kinshasa och på det av Israel ockuperade Västbanken.

I juli 2016 fick hon uppdraget att delta i FN:s expertgrupp för Kongo-Kinshasa.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.