Nära kollega till Zaida Catalán fruktar för sitt liv: ”Jag ber om er hjälp”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Felix Maroyi var en av Zaida Cataláns viktigaste källor i kampen för att stoppa massvåldtäkter mot barn i Kongo. Nu lever han under hot och vädjar för sitt liv. FN säger till Uppdrag granskning att de tar situationen på allvar.

Det har gått tre år sedan den svenska FN-experten Zaida Catalán och den amerikanska kollegan Michael Sharp mördades brutalt under ett uppdrag i Kongo-Kinshasa.

Hösten 2018 kunde Uppdrag granskning tillsammans med en grupp internationella journalister avslöja hur FN:s och den kongolesiska regeringens officiella version av vilka som låg bakom mordet inte stämde.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Men för Felix Maroyi har kampen mot krigsbrott och sexuellt våld fortsatt – och inneburit fara för hans liv.

Kämpade mot barnvåldtäkter

Aftonbladet-journalisten Staffan Lindberg kunde i sin bok berätta hur Zaida Catalán och Felix Maroyi kämpade tillsammans mot barnvåldtäkter i Kongo. Den ökände milisledaren och politikern Frederic Batumike hade med lokal trolldom som grund övertygat sina soldater om att våldtäkter mot barn skulle ge männen en helig kraft som skyddar dem mot fiender.

Tack vare Felix Maroyis och Zaida Cataláns arbete ställdes han inför rätta.

Felix Maroyi var åklagarens nyckelvittne i rättegången som resulterade i att Fredrik Batumike och 10 soldater dömdes till fängelse för brott mot mänskligheten.

“Han måste alltså döda mig”

Då började mardrömmen, berättar Felix Maroyi för Uppdrag granskning.

–  Han vill korrumpera rättvisan för att bli frikänd och han vet att jag är den enda som kan tillhandahålla tydliga bevis som förhindrar att han friges. Han måste alltså döda mig, för då finns det inte längre någon som kan lämna så tydliga bevis, säger Felix Maroyi.

Han berättar att han står utan skydd och att beväpnade män försökt döda honom i hans hus vid två tillfällen den senaste tiden.

I ett brev som skickats till Aftonbladets Staffan Lindberg och Uppdrag granskning skriver Felix Maroyi:

“Jag ber om er hjälp. Tack för allt.”

FN: Tar situationen på allvar

När Felix Maroyi intervjuas har FN ännu inte svarat på hans rop på hjälp. Men tre veckor efter intervjun lämnar de besked till Uppdrag granskning.

–  Det vi kan säga är att FN:s människorättskontor följer upp fallet, men vi kan inte avslöja några detaljer om eventuellt skydd för enskilda individer. Det är för deras egen säkerhet, säger Mathias Gillman, tillförordnad talesperson FN i Kongo.

Kan ni garantera att ni utreder fallet och att FN känner till situationen?

– Vi tar situationen på allvar.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att Felix Maroyi var åklagarens kronvittne, korrekt är att han var åklagarens nyckelvittne.

Missa inte veckans Uppdrag granskning

Reportaget FN och vittnet sänds onsdag 18 mars. Du kan se det på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet