Foto: Privat

Misstänkta för mordet på Catalán har rymt

Uppdaterad
Publicerad

Tre misstänkta för mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán i mars 2017 har rymt från häktet i Kongo-Kinshasa, uppger en försvarsadvokat. Flykten skedde under natten till tisdagen.

De tre männen misstänks även för mordet på den amerikanska FN-experten Michael Sharp. Även den lokala medarbetaren Betu Shintela mördades.

En av männen har erkänt sig skyldig till att ha deltagit i morden. Det är oklart huruvida de två andra männen har erkänt delaktighet.

Sammanlagt har drygt ett tiotal personer gripits, däribland en militäröverste och en informatör för landets underrättelsetjänst ANR.

Fakta:

Visa

FN-medarbetarna Zaida Catalán och Michael Sharp rapporterades saknade tillsammans med den inhemske medhjälparen Betu Shintela i mars 2017. De hade lämnat staden Kananga och rest mot Bunkonde i Kasairegionen, några veckor senare hittades de döda.

Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att bland annat övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer i Kasairegionen, där det varit en väpnad konflikt mellan den lokala Kamuina Nsapu-milisen och regeringsstyrkor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet