Zaida Catalán mördades under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa. Nu pågår en rättegång i fallet. Foto: SVT/privat

Ny hemlig FN-rapport: Viktigt vittne till mordet på svenska Zaida Catalán förgiftades

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING · Ett vittne till mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán har hittats död i häktet, det visar en ny hemlig FN-rapport som Uppdrag granskning tagit del av. Av rapporten framgår också att FN misstänker att mannen blivit förgiftad.

Mannen, som är ett nyckelvittne i den mordrättegång som just nu pågår i Kongo-Kinshasa, hittades livlös i sin cell den 23 oktober.

FN misstänker, enligt den hemliga rapporten, att han dog timmar efter att ha serverats kvällsmåltiden. En första undersökning av mannens kropp avslöjar att en substans som vanligtvis används för insektsbekämpning hittats i mannens mage.

Det är första gången det slås fast av FN att ett vittne dött i häktet.

”Fortsatta undersökningar är planerade för att slå fast om dosen var dödlig”, står det i rapporten som är daterad till den 13 december. Den är skriven av specialåklagare Robert Petit som sänts till Kongo av FN:s generalsekreterare för att bistå mordutredningen.

Nya uppgifter om utpekad överste

Uppdrag granskning kunde nyligen avslöja att FN:s högsta ledning mörkat avgörande uppgifter om mordet på FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp. En läcka inifrån huvudkontoret i New York visar att man haft tillgång till information kring utpekade personer inom den kongolesiska statsapparaten – uppgifter som uteslutits i den hittills enda FN-rapporten om morden.

Dessutom visade material som Uppdrag granskning spelat in i Kongo-Kinshasa hur den höge militären överste Mambweni, som pekats ut i FN-läckan, ljugit under rättegången. I den hemliga FN-rapporten slås nu fast att den kongolesiska åklagaren misstänker att överste Mambweni ligger bakom morden:

”Åklagaren slår fast att överste Mambweni varit inblandad i planeringen av morden och att planeringen startade före mars 2017, då FN-experterna genomförde sin resa”, skriver Petit.

Överste Mambweni är häktad sedan den 6 december, men är fortfarande inte misstänkt.

”Mina rapporter är konfidentiella”

Den nya FN-rapporten tar även upp att en av de åtalade milismännen som anklagas för att ha deltagit i mordet på Zaida Catalan i själva verket även arbetade för den kongolesiska militären.

Uppdrag granskning har sökt Robert Petit. Han har tidigare inte velat ge någon kommentar.

– Mina rapporter är konfidentiella. Jag skickar min rapport direkt till generalsekreteraren. Jag kommer inte kommentera detta, varken bekräfta eller dementera det, sa han tidigare under hösten.

Uppdrag gransknings reportage FN och mörkläggningen finns att se på SVT Play. Reportaget sändes i SVT1 onsdagen den 28 november 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet