Nyckelvittne åtalas för Catalán-mord

Publicerad

Ett tidigare nyckelvittne har åtalats för mordet på den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán vid en militärdomstol i Kongo-Kinshasa. En utredning tyder på att den före detta milisledaren var betydligt mer inblandad i mordet än vad han tidigare uppgett.

Catalán, hennes amerikanske kollega Michael Sharp och deras lokala medhjälpare Betu Shintela mördades i mars 2017. Myndigheterna har tidigare lagt skulden på den lokala milisgruppen Kamuina Nsapu, som varit inblandade i en väpnad konflikt mot regeringsstyrkor i den oroliga Kasairegionen – en konflikt som Catalán hade i uppdrag att utreda.

Men det har väckts frågor om agenter från den kongolesiska säkerhetstjänsten kan ha varit inblandade i attacken. Det har nu lett till att den lokale läraren och tidigare milisledaren Jean Bosco Mukanda i veckan åtalades för anstiftan till mord och mord med lemlästning.

Mukanda, som var ett nyckelvittne i den första rättegången i juni 2017, har gett information i en FN-utredning och pekat ut flera personer som nu är huvudmisstänkta för morden. Beslutet att åtala Mukanda kommer efter att det uppdagats att han upprepade gånger pratat i telefon med flera av de huvudmisstänkta, uppger den FN-stödda radiokanalen Okapi.

– Vi förstod att det här var en man som deltog i allt som hände, sa åklagaren tidigare i veckan.

Även advokaten Tresor Kabangu menar att Mukanda kände till för många detaljer för att enbart vara ett vittne.

– Han kände till både det ena och det andra om det som hände vid brottsplatsen, säger han.

Totalt 22 personer har åtalats misstänkta för att vara inblandade i morden på FN-medarbetarna och flera av de åtalade hävdar att Mukanda haft en aktiv roll i morden. Det rapporterar AFP.

Fakta: Morden i Kongo-Kinshasa

Visa

FN-medarbetarna Zaida Catalán och Michael Sharp rapporterades saknade tillsammans med den inhemske medhjälparen Betu Shintela i mars 2017. De hade lämnat staden Kananga och rest mot Bunkonde i Kasairegionen, några veckor senare hittades de döda.

Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att bland annat övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer i Kasairegionen, där det varit en väpnad konflikt mellan den lokala Kamuina Nsapu-milisen och regeringsstyrkor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet