Zaida Catalan tillbringade julhelgen tillsammans med sin lillasyster Elizabeth och mamma Maria. Bilden är tagen på ett kafé i Kalmar. På sin Facebooksida skriver Elizabeth att hon vill ha svar från FN. Foto: PrivatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Familjen kräver svar om mordet på Zaida

Uppdaterad
Publicerad

Zaida Cataláns syster Elizabeth, 29, vill att mordet utreds grundligt. Hon upplever att myndigheter flyr sitt ansvar. ”Det är fruktansvärt”, säger Elizabeth Morseby i Kalmar.

Zaida Cataláns familj är kritisk mot FN:s hantering av mordutredningen och kontakten med anhöriga.

– Vi har en väldigt bristfällig kontakt med dem. Vi vill ha svar på våra frågor, säger Zaidas syster Elizabeth Morseby från Kalmar.

”Skjuten med tre skott”

Zaida Catalán mördades under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa. Hennes kropp har kommit till Sverige och Elizabeth och mamma Maria planerar att kremera kroppen.

– Vi har blivit av med det dyrbaraste vi kan tänka oss. Vi hade ett väldigt starkt band. Nu är hon borta för alltid, säger Elizabeth till SVT Nyheter Småland.

Firade jul på Öland

De träffades sista gången under julhelgen. Zaida hade kommit ned från Stockholm för att fira tillammans med systern hemma hos mamma Maria på Öland.

Bilden på fiket i Kalmar togs mellan jul och nyårshelgen.

– Zaida reste mycket och var borta ofta. När hon kom hem hade hon alltid inspirerande berättelser. Det var underbart att ha henne hemma igen, säger Elizabeth.

”Vem är ansvarig?”

Elizabeth beskriver tiden efter Zaidas försvinnande som jobbig. Hon och hennes mamma upplever att varken FN eller svenska myndigheter har agerat.

– Vi satt bara och väntade. Lever hon eller inte?

På sin Facebooksida har Elizabeth skrivit frågor som hon vill ha svar på från FN. ”Vem var ansvarig för Zaida? Vem stod för säkerheten? Vem godkände deras uppdrag?”

LÄS MER: FN-svenskan Zaida Catalán hittad död

Det är viktigt att mördarna hittas, enligt systern.

– Vi vill att man går grundligt till väga. Vi vet att hon blivit mördat på ett grymt sätt och att det kan vara många inblandade, säger hon.

FN undviker ansvar

I Expressen har en fransk polis som tidigare jobbat med Zaida Catalán i Kongo intervjuats. Han är kritisk till FN:s bristande säkerhetstänk. Att Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega jobbade utan säkerhetsvakter är förvånande, menar han.

– Vi tycker inte att FN gjort sitt jobb. De undviker ansvar, säger Zaidas mamma Maria Morseby till Expressen.

Svensk polis har inlett en förundersökning om mord. Polisen samarbetar med FN och svenska utrikesdepartementet i utredningen.

SVT Nyheter Småland har fått tillåtelse av Maria Morseby att använda bilden på Zaida, Elizabeth och Maria som är tagen på fiket i Kalmar.

LÄS MER: Lärare minns Zaida Catalán

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet